Δημόπουλος: Έως χθες είχε εμβολιαστεί το 6% του πληθυσμού

Βασιλακόπουλος: «Δεν έχουμε ακόμα απόδειξη ότι η αφρικανική μετάλλαξη προκαλεί πιο συχνά βαριά νόσο»

Αισιόδοξος για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επίδραση των εμβολιασμών στην καταπολέμηση της πανδημίας παρουσιάστηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο MEGA.

Όπως τόνισε, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι οριακά κάτω από ένα, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση των εισαγωγών σε μονάδες Covid, κάτι που το αποδίδει στην «επίδραση των περιοριστικών μέτρων».

«Θετικό ότι έως χθες εμβολιάστηκε το 6% του ελληνικού πληθυσμού. Βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων στις ηλικίες που εμβολιάστηκαν. Υπάρχουν συνθήκες για αισιόδοξη πρόβλεψη τις επόμενες εβδομάδες» είπε, χαρακτηρίζοντας ως «εφικτό» τον εμβολιασμό σημαντικού αριθμού ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων το επόμενο δίμηνο.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, υπογράμμισε ότι η βρετανική δεν παρουσιάζει πρόβλημα στα εμβόλια, σε αντίθεση με τη νοτιοαφρικανική. «Η αποτελεσματικότητα των εμβολιών στα άτομα που έχουν αυτό το στέλεχος είναι μειωμένη πάνω από 50%».

Ακόμα, έκανε λόγο για μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ Covid, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι όταν αρχίσει η επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων.

Εμβόλια και διπλή μάσκα

Την θετική προοδευτική σημασία του εμβολιασμού στα επιδημιολογικά δεδομένα υπογράμμισε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας επίσης στο MEGA.

Λόγω των εμβολιασμών «το αποτύπωμα του συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων σε θανάτους και νοσηλείες είναι καλύτερο. Και μήνα με το μήνα θα βελτιώνεται», ενώ έκανε λόγο ότι η πρώτη δόση των εμβολίων εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό προστασία από τη σοβαρή νόσο, την εισαγωγή ΜΕΘ ή ακόμα και τον θάνατο.

Στη συνέχεια ο καθηγητής αναφέρθηκε στα μεταλλαγμένα στελέχης της Covid-19 αλλά και στη σημασία χρήσης διπλής μάσκας.

«Τα μεταλλαγμένα στελέχη αυξάνουν την μεταδοτικότητα του ιού. Δεν γίνεται πιο θνησιγόνος. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έχει να κάνει με το πόσο μας προφυλάσσει από την ήπια νόσο. Δεν έχουμε ακόμα απόδειξη ότι η αφρικανική μετάλλαξη προκαλεί πιο συχνά βαριά νόσο» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Η αυξημένη μεταδοτικότητα αντιμετωπίζεται με αυξημένα μέτρα. Η διπλή μάσκα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η μάσκα Κ95 μας καλύπτει πλήρως. Η χειρουργική μάσκα προσφέρει 50% προστασία στα μικρά σωματίδια. Αν βάλω δύο μάσκες, αυξάνεται η προστασία».