Ντοκουμέντο: Δικογραφία για 22 διακινητές μεταναστών με… πολυτελή σκάφη από εξωτερικό

Στις 15 Ιανουαρίου γύρω στις πέντε και μισή εντοπίζονται τρεις Ουκρανοί στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στην Αλεξανδρούπολη.

Δηλώνουν «ναυτικοί». Αστυνομικοί τους κάνουν έλεγχο και μέσω των εισιτηρίων που επιδεικνύουν  φαίνεται πως εισήλθαν στην Ελλάδα στις 23 Δεκεμβρίου μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, από το Μπάρι της Ιταλίας.

Ωστόσο,  στα διαβατήρια που είχαν μαζί τους δεν έφεραν τη σφραγίδα νόμιμης εισόδου. Οι αστυνομικοί του συνέλαβαν για παράνομη είσοδο στη χώρα και άρχισαν να τους κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τους λόγους που ήταν στον Έβρο.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να ξετυλίξουν το κουβάρι μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών.

Το skai.gr δημοσιεύει σήμερα τη δικογραφία της υπόθεσης που φαίνεται πως έχει αρκετά παρακλάδια. Οι μετανάστες προχωρούσαν στην… πρόσληψη Ουκρανών και Μολδαβών, τους πλήρωναν τα αεροπορικά εισιτήρια και φρόντιζαν για τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη.

Το κύκλωμα φαίνεται πως λειτουργούσε χρησιμοποιώντας πολυτελή σκάφη για να μην τραβάει την προσοχή των αρχών.

Η δικογραφία

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο  της δικογραφία οι αστυνομικοί δεν πείστηκαν από τις απαντήσεις που τους έδωσαν οι τρεις Ουκρανοί… ναυτικοί. «Κατόπιν αμφιβολιών που γεννήθηκαν εξαιτίας μη πειστικών απαντήσεων και αντιφάσεων που υπέπεσαν, πραγματοποιήθηκε με τη συναίνεση τους έρευνα στους σκληρούς δίσκους των κινητών τους τηλεφώνων, που αποτελούν εξωτερικά στοιχεία αυτού και συγκεκριμένα μας επέδειξαν οικειοθελώς αποθηκευμένες φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία παρέπεμπαν σε πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, ήτοι διακίνησης παράτυπων μεταναστών από μέρους τους. Εξεταζόμενοι ομολόγησαν.», αναφέρεται στη δικογραφία της υπόθεσης.

Από την έρευνα της ΕΛΑΣ σε μηνύματα, κλήσεις, επαφές και άλλες φωτογραφίες των δραστών διαπιστώθηκε ότι «εντάσσονται ως μέλη σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση, η οποία συστάθηκε σε άγνωστο τόπο και χρόνο και συγκροτείται από τουλάχιστον 22 κατηγορούμενους και δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα σε Τουρκία Ιταλία Ελλάδα, μεταφέροντας εκ κερδοσκοπίας  και κατ’ επάγγελμα με τη χρήση πολυτελών σκαφών παράτυπους μετανάστες από την Τουρκία προς την Ιταλία διαμέσου των Ελληνικών χωρικών υδάτων».

Στη δικογραφία επισημαίνεται ακόμη και ο τρόπου που λειτουργεί το κύκλωμα το οποίο «στρατολογεί για τον σκοπό αυτό κυβερνήτες πλοηγούς κατά βάσει υπηκόους Ουκρανίας και Μολδαβίας, για τους οποίους καταβάλει τα αεροπορικά εισιτήρια από την Ουκρανία Μολδαβία στην Τουρκία, ενώ τους παρέχει διαμονή σε ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης. Οι κυβερνήτες λαμβάνουν για κάθε μεταφορά έκαστος 2500-3000 ευρώ. Η εγκληματική οργάνωση έχει δομημένη ιεραρχία με διακριτούς ρόλους».

«Γεννήθηκα στην Οδησσό και μετά τον πόλεμο στο Ντονμπάς ήμουν άνεργος για πολύ μεγάλο διάστημα κι έκανα περιστασιακές δουλειές», κατέθεσε ένας από τους Ουκρανούς.

Πηγή: skai.gr