Η ναυτική άσκηση Ιράν- Ρωσίας, το «μήνυμα» στις ΗΠΑ και οι συμμαχίες

Μίλτος Σακελλάρης

Κοινή ναυτική άσκηση στο Βόρειο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού προκειμένου να «ενισχύσουμε την ασφάλεια του θαλάσσιου εμπορίου στην περιοχή» κάνει το Ιράν σε άμεση συνεργασία με τη Ρωσία. Όλα αυτά τη στιγμή που οι σχέσεις Τεχεράνης- Ουάσινγκτον είναι σε «τεντωμένο σχοινί» και η ένταση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανεβαίνει κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης η  άσκηση που ονομάζεται «Maritime Security Belt» θα καλύπτει έκταση περίπου 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα περιλαμβάνει μονάδες από το Ιρανικό Ναυτικό, το Ναυτικό του Ισλαμικού Επαναστατικού Σώματος (IRGC) και το Ρωσικό Ναυτικό. Ο Ιρανός Ναύαρχος, Γκολαμρέζα Ταχάμι, ανέφερε πως σκοπό της κοινής άσκησης είναι να «ενισχύσει την ασφάλεια του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, να αντιμετωπίσει τη θαλάσσια πειρατεία και την τρομοκρατία και να ανταλλάξει πληροφορίες», ενώ ξεκαθάρισε πως το ναυτικό της χώρας του θέλει να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα «ειρήνης και φιλίας για γειτονικές και περιφερειακές χώρες».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι η άσκηση είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει τρεις ημέρες. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αυτή είναι η δεύτερη κοινή ρωσική-ιρανική ναυτική άσκηση από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν οι δύο χώρες μαζί με την Κίνα πραγματοποίησαν ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο του Ομάν. Το Ιράν και η Κίνα συμμετείχαν επίσης σε στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2020, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα παγκοσμίως για τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν αδιάρρηκτα τις δύο χώρες.

Η «ένταση» με τις ΗΠΑ και οι «συμμαχίες

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Τεχεράνης επιδιώκουν να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με το Πεκίνο και τη Μόσχα, καθώς οι σχέσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής περνάνε εδώ και αρκετό καιρό «κρίση». Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, σύμφωνα με τους διεθνολόγους, που το Ιράν έχει αυξήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά κατά τις τελευταίες ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ γραφείο.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος είχε αποσύρει  τις Ηνωμένες Πολιτείες από  τη «συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού», την ώρα που η Τεχεράνη παραβίαζε σταδιακά το σύμφωνο, λέγοντας πως «δεν δεσμευόμαστε πλέον από αυτό». Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε προσφάτως την προθυμία του να επιστρέψει στη συνθήκη, με την προϋπόθεση να πράξει κάτι αντίστοιχο και το Ιραν, τονίζοντας πως επιδιώκει να ενισχύσει τη συμφωνία.  Από τη μεριά τους Ιρανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν την «πρώτη κίνηση» επιστρέφοντας στη συμφωνία. Τονίζουν επιπρόσθετα πως το πρόγραμμα πυραύλων της χώρας και οι περιφερειακές πολιτικές είναι εκτός του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων.  Πάντως το Ιράν συνεχίζει να υπόκειται στους ελέγχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, γεγονός το οποίο διασφαλίζει την χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας για λόγους «ειρήνης».  Ωστόσο, πρόσφατα, η Τεχεράνη προχώρησε στον εμπλουτισμού του ουρανίου σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που προέβλεπε η συμφωνία που είχε κάνει με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015.

Πηγή: Αpnews