Τρίτη ημέρα απωλειών για το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Δεν άντεξε τελικά στην πίεση του τραπεζικού κλάδου το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια αρκετών τίτλων, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση προς τις 780 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,83% στις 782,23 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 782,23 μονάδων (-0,83%) και 795,07 μονάδων (+0,80%). Ο τζίρος ανήλθε στα 64,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 405 χιλ. τεμάχια.

Τρίτη ημέρα απωλειών για το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,17%, στις 1.851,95 μονάδες, ενώ στο +0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.126,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,96% στις 443,24 μονάδες.

Οι αγοραστές, που έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε επιλεγμένους τίτλους σήμερα, δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, ειδικά από τις 15:00 μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, με την αγορά τελικά να διολισθαίνει σε αρνητικά εδάφη, όπου και έκλεισε. Η διορθωτική πορεία, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, συνεχίστηκε με τον Γενικό Δείκτη να πλησιάζει πλέον τις 780 μονάδες, με μικρά περιθώρια πλέον από τη στήριξη των 775 μονάδων.

Για ακόμη μία φορά η αγορά επιβεβαίωσε ότι επηρεάζεται πιο άμεσα από το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, ακολουθώντας πιο εύκολα την πτώση, παρά την άνοδο. Οι αναταράξεις στις αγορά ομολόγων παγκοσμίως άλλωστε έχει περιορίσει για ακόμη μία φορά τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου, ειδικά σε περιφερειακές αγορές, όπως η ελληνική. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα και το αφιέρωμα του Reuters σήμερα, ότι οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές ομοιάζουν με εκείνες του 2013, όταν η Federal Reserve υπαινίχθηκε τη σύσφιξη της πολιτικής της (tapering), προκαλώντας κύματα ρευστοποιήσεων στις αναδυόμενες αγορές.

Και όλα αυτά την ώρα που οι περισσότεροι αναλυτές προχωρούν στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως έκανε σήμερα και η Citigroup. Η αμερικάνικη τράπεζα κατεβάζει τις εκτιμήσεις της χαμηλότερα από την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Κομισιόν (3,5% ανάπτυξη το 2021) και εκτιμά από το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,1% φέτος από 3,9% που προέβλεπε πριν, ενώ θεωρεί πως η ύφεση το 2020 θα είναι βαθύτερη και θα κινηθεί στο 9,2% από 8,9% που εκτιμούσε πριν μόλις ένα μήνα.

Μέχρι λοιπόν την… έκρηξη της ελληνικής οικονομίας, κατά πάσα πιθανότητα από το 2022, η αγορά θα στερείται των κινήσεων που εμπεριέχουν το ρίσκο της έκθεσης στους κινδύνους της υψηλής ύφεσης, αλλά και της αβεβαιότητας που υπάρχει στις δημοσιονομικές επιδόσεις, λόγω της πιθανότητας υποαπόδοσης του τουριστικού κλάδου και φέτος, την ώρα που η αγορά μετρά τις πληγές της, με την τρύπα στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Αυτά τα ποσά μεταφράζονται σε σημαντικά προβλήματα στον δανεισμό των επιχειρήσεων, ειδικά μόλις λήξουν τα μορατόρια των πληρωμών, με τον τραπεζικό κλάδο να αναμένει να μετρήσει και αυτός τις… πληγές τους σε λίγους μήνες.

Αυτός είναι και ο λόγος της υποαπόδοσης του κλάδου τις τελευταίες εβδομάδες, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι κάθε πρόβλεψης της εικόνας της αγοράς, άρα και κατ’ επέκταση των προβληματικών δανείων της υγειονομικής κρίσης, είναι επισφαλής. Τα μορατόρια έχουν θολώσει την εικόνα, επομένως είναι δύσκολο για τα χαρτοφυλάκια να ορίσουν τις θέσεις τους σε ένα τόσο ευμετάβλητο και αβέβαιο ορίζοντα.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 5,71%, με την Εθνική να ακολουθεί με -3,78% και τις Titan, Eurobank, Alpha Bank και Μυτιληναίο με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι Motor Oil, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Υπό έλεγχο και μικρότερες του 1% ήταν οι απώλειες σε Φουρλή, Σαράντη, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα, με την Coca Cola να κλείνει αμετάβλητη. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Λάμδα και Aegean,με τη Βιοχάλκο να ολοκληρώνει στο +1,85% και τη ΔΕΗ στο +3,72%.