Λογοδοσία 5 υπουργών και Πατούλη στη Βουλή για τη «Μήδεια» ζητάει το ΚΙΝΑΛ

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στη Βουλή επιχειρεί να μεταφέρει το Κίνημα Αλλαγής το ζήτημα προετοιμασίας και αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού απέναντι στη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε κυρίως την Αττική, ζητώντας να προσέλθουν και να λογοδοτήσουν για παραλείψεις και αστοχίες, πέντε συναρμόδιοι υπουργοί και ο Περιφερειάρχης Αττικής σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Εφτά βουλευτές του κόμματος με επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη, καταλογίζουν στην κυβέρνηση καθυστέρηση ανταπόκρισης στα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, πλήρη απουσία σχεδιασμού, προγραμματισμού και συντονισμού των αρμόδιων αρχών, που συνιστούν όπως υποστηρίζουν «ομολογία ανεπάρκειας» του μηχανισμού.

Κατόπιν τούτου ζητούν συνεδρίαση της Επιτροπής παρουσία των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και του Περιφερειάρχη Αττικής, προκειμένου να ενημερώσουν για «τις ενέργειες και τις παραλήψεις» του κρατικού μηχανισμού κατά τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μήδεια».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς:

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κ. Τασούλα και

Τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ. Μ. Χαρακόπουλο.

Θέμα: Παραλείψεις και αστοχίες του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας «Μήδεια»

Κύριε Πρόεδρε,

Η πρόσφατη κακοκαιρία με την ονομασία «Μήδεια» (15-16/2) δοκίμασε τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε πολλές περιοχές της Χώρας και ιδίως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου ήταν γνωστή σε όλους πολλές ημέρες πριν από την εκδήλωσή του, σύμφωνα με τις σαφείς και αξιόπιστες -όπως αποδείχθηκε- προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Δυστυχώς, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις αλλά και τις διαβεβαιώσεις για τον βαθμό ετοιμότητάς της, η Κυβέρνηση αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά αδύναμη και ανεπαρκής. Επί δύο ημέρες, η Πολιτική Προστασία παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει, αρκούμενη στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης με τη συνδρομή και των ενόπλων δυνάμεων δεν συνέβη παρά μόνο το βράδυ της δεύτερης ημέρας εκδήλωσης του φαινομένου και ενώ πλέον τα προβλήματα κυκλοφορίας, ηλεκτροδότησης και υδροδότησης να έχουν πλέον συσσωρευθεί.

Ως συνέπεια της ολιγωρίας, 250.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε κάποιες περιοχές μάλιστα για περισσότερο από σαράντα οκτώ ώρες (!), ενώ πολλές χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς νερό για δώδεκα ώρες. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, η αποκατάσταση των ζημιών του ελλιπώς συντηρημένου δικτύου εκκρεμεί ακόμη.

Η καθυστέρηση ανταπόκρισης του «επιτελικού Κράτους» στα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία αποτελεί κατ’ ουσίαν ομολογία της ανεπάρκειας του μηχανισμού και την πλήρη απουσία σχεδιασμού, προγραμματισμού και συντονισμού των αρμοδίων αρχών. Επιβάλλεται, πλέον, από τα πράγματα η αναλυτική ενημέρωση και λογοδοσία της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης προς τη Βουλή και τους πολίτες, αναφορικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδεια» από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Για το σκοπό αυτό, ζητούμε την άμεση πρόσκληση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και του Περιφερειάρχη Αττικής, σε έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για τις ενέργειες και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού κατά τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Οι αιτούντες βουλευτές:

Γεώργιος Καμίνης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χαράλαμπος Καστανίδης

Ευαγγελία Λιακούλη

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Πηγή: skai.gr