Χάρτης ECDC: Έχασε τις «πράσινες» περιοχές η Ελλάδα

Με «κίτρινο» είναι χρωματισμένο πλέον το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, σε αναθεωρημένο χάρτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Την ίδια ώρα, η Αττική, η Εύβοια, η Στερεά Ελλάδα και η Αχαΐα χαρακτηρίζονται «κόκκινες».


Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης επικρατεί το «κόκκινο» χρώμα, το οποίο σημαίνει ότι καταγράφονται 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Παράλληλα, με «κίτρινο» είναι χρωματισμένη, η Φινλανδία, η Δανία, η Κορσική και μεγάλο μέρος της Νορβηγίας η οποία έχει και «πράσινα κομμάτια». Μοναδική «πράσινη» χώρα είναι η Ισλανδία.

Σημειώνεται ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που ανήκουν στην Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Ως προς τον δείκτη θετικότητας, Ελλάδα παραμένει ολόκληρη στο «πράσινο», την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να βρίσκεται στο «κίτρινο».


Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.

Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή: Καθημερινή