Κροατία: Θα αγοράσουμε το Sputnik-V και δεν θα περιμένουμε την ΕΕ

Η Κροατία συζητά με τη Μόσχα την πιθανότητα να εισαγάγει το ρωσικό εμβόλιο κατά της COVID-19 και η κυβέρνηση ζήτησε από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων να εξετάσει την περίπτωση έγκρισης του εμβολίου χωρίς να περιμένει την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βίλι Μπέρος.
Οι χώρες της ΕΕ υστερούν έως τώρα σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, πρώην μέλος της ΕΕ, στη διανομή των εμβολίων, με πολιτική πίεση στις κυβερνήσεις να επιταχύνουν ένα πρόγραμμα που σώζει ζωές.
Η Ουγγαρία, γειτονική χώρα της Κροατίας που έρχεται συχνά σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, είναι μέχρι στιγμής η μοναδική χώρα της ΕΕ που έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο χωρίς να περιμένει την έγκριση της αρμόδιας ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για τα φάρμακα.
Σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Μπέρος δήλωσε ότι έχει συζητήσει την αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V με τον Ρώσο πρεσβευτή. Η Ρωσία σκοπεύει να ζητήσει έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, αλλά η Κροατία δεν θα περιμένει απαραίτητα, δήλωσε ο Μπέρος.
«Σκεφτόμαστε να εξασφαλίσουμε το εμβόλιο αυτό νωρίτερα για εμάς. Τώρα εναπόκειται στους ειδικούς (μας) να αποκτήσουν τις πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου και για τις απαραίτητες ρυθμιστικές προϋποθέσεις», δήλωσε ο Μπέρος.
«Ζητήσαμε ήδη από την κροατική αρχή φαρμάκων να το κάνει αυτό και αναμένουμε την απάντησή τους εντός ημερών», δήλωσε. «Η κάθε κυβέρνηση πρέπει να φροντίζει για την υγεία των πολιτών της. Δεν είναι παράτυπο να αναζητά κανείς επίσης λύσεις εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα εάν υπάρχει καθυστέρηση στις διανομές εντός του πλαισίου της ΕΕ».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters