ΚΙΝΑΛ: Να αποσυρθεί άμεσα ο κυβερνητικός «κόφτης» στην δικαστική προστασία

«Μετά την αντισυνταγματική επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές και την προσπάθεια να «εξαφανιστούν» μέσα σε τυπικούς λόγους και ασφυκτικές προθεσμίες οι υποθέσεις του Νόμου 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση ξαναχτυπά βάζοντας «κόφτη» στην έκταση των δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ, απειλώντας με βαρύτατες κυρώσεις και αρνησιδικία.», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.
Η ρύθμιση αυτή, σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, έρχεται σε συνέχεια της πρότασης περί χρονικού περιορισμού των αγορεύσεων ενώπιον του ΣτΕ και της εκτενούς φιλολογίας περί περιορισμού της διάρκειας της αγόρευσης ακόμα και στα ποινικά ακροατήρια. Τα παραπάνω, όπως υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, που περιλαμβάνει και την πλήρη και αποτελεσματική προφορική ανάπτυξη.
Πλέον, συμπληρώνει, προκύπτει ξεκάθαρα ένα μοτίβο στην κυβερνητική πολιτική, που αποσκοπεί στον περιορισμό της «ενοχλητικής» πρόσβασης των πολιτών στην έννομη προστασία. Ενοχλητικής για την ίδια την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τους πάσης φύσεως «επενδυτές».
«Εκεί άλλωστε αποσκοπεί και η προκλητική αδιαφορία και απάθεια, που επί ένα έτος επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στο αίτημα στήριξης των μικρών και μεσαίων αυτοπασχολούμενων δικηγόρων, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει δισεκατομμύρια σε μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, που ωφελεί υπέρμετρα και προκλητικά τις μεγάλες εταιρείες», επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ.
«Μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν έχουν αντιληφθεί ότι στρατηγικός στόχος είναι η εξαφάνιση του Δικηγόρου ως ανεξάρτητου υπερασπιστή και συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, ενώ οι προωθούμενοι με κάθε τρόπο αυταρχικής εμπνεύσεως περιορισμοί και προσκόμματα στην εργασία του αποτελούν ταυτόχρονα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στην δικαστική προστασία», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.