ΑΧΑΪΑ: Ισχυρή σεισμική δόνηση τα ξημερώματα – Αισθητή σε αρκετές περιοχές του νομού – Τί λένε οι σεισμολόγοι Τσελέντης και Λέκκας

Ισχυρή σεισμική δόνηση, που έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Κορινθίας και της Φωκίδας και είχε ένταση και διάρκεια,
σημειώθηκε στις 5:36 τα ξημερώματα της Τετάρτης, «πετώντας» στην κυριολεξία τους κατοίκους από τον ύπνο τους και προκαλώντας αναστάτωση και ανησυχία.

 

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν 5 Ρίχτερ (πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν 4,9 Ρίχτερ), είχε επίκεντρο 11 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα έξι χιλιόμετρα.

Μετά το σεισμό των 5 Ρίχτερ, ακολούθησαν τουλάχιστον έξι μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν ο σεισμός των 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 06:38. Ο μετασεισμός αυτός είχε επίκεντρο 13 χιλιόμετρα ανατολικά της Ναυπάκτου και εστιακό βάθος 8,1 χιλιόμετρα.

 

Έως τις 7:00 το πρωί δεν είχαν αναφερθεί τυχόν ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις. Πάντως, οχήματα της Πυροσβεστικής από το Αίγιο και την Ναύπακτο εξακολουθούν να κάνουν περιπολίες για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων από την σεισμική δραστηριότητα.

 

Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στον Real Fm 97,8 και στην εκπομπή του Γιώργου Ψάλτη και της Πόπης Χατζηδημητρίου για τον σεισμό και ήταν καθησυχαστικός.
«Είναι μια περιοχή που δίνει τέτοιου μεγέθους σεισμούς όπως έγινε και την περίοδο των Χριστουγέννων. Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας και κατέληξε: «Τέτοιου επιπέδου σεισμούς θα έχουμε και στο μέλλον, χωρίς να μας προβληματίζουν».
Όπως είπε ο καθηγητής γεωλογίας επικοινώνησε με τις τοπικές αρχές και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποια προβλήματα.

 

Σε ανάρτησή του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης αναφέρει για το σεισμό:

 

 

Ανακοίνωση Σεισμού της 17/02/2021
Εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 05:36 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.9 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 160 Χλμ. ΔΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 11 Χλμ. ΑΝΑ της Ναυπάκτου.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 38.3629 Βόρεια

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 21.9530 Ανατολικά

==>ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος 5 km έγινε κοντά στα Αραχωβίτικα γι’ αυτό και έγινε πολύ αισθητός στην Πάτρα θα έχουμε κι άλλους μετασεισμούς μικρότερους μην ανησυχείτε είναι συνηθισμένοι η περιοχή αυτή να δίνει τέτοια γεγονότα γιατί τα ρήματα είναι μικρά καλόν ύπνο. Συνεχίστε…

Εδώ σε πραγματικό χρόνο να βλέπετε τι γίνεται

http://www.gein.noa.gr/en/