ΠΑΤΡΑ: Τί δείχνουν τα αστικά λύματα στην πόλη – Συνεχίζονται οι δειγματοληψίες από ΕΟΔΥ και  Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας

Τέθηκε σε λειτουργία το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για τον κορωνοϊό – Χθες η Αχαΐα ξεπέρασε σε ημερήσια κρούσματα τη Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για τον κορωνοϊό το οποίο συντονίζει ο ΕΟΔΥ και στο οποίο συμμετέχει και το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το δίκτυο δημιουργήθηκε για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα πόλεων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης.

Όπως επισημαίνει στο thebest.gr ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Απόστολος Βανταράκης
«στην Πάτρα παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μια μικρή αύξηση της παρουσίας του ιού. Η διαδικασία συλλογής λυμάτων σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΠ συνεχίζεται. Λαμβάνουμε από τον Βιολογικό Καθαρισμό της Πάτρας 5 δείγματα την εβδομάδα, τα οποία δείγματα είναι ημερήσια και όχι στιγμιαία. Νεότερη εικόνα θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα και παράλληλα είμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης πανελλήνιου προγνωστικού μοντέλου».

Σημειώνεται πως η Αχαΐα και χθες σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ πέρασε σε νέα κρούσματα πάλι τη Θεσσαλονίκη. Χθες η Αχαΐα είχε 62 νέα κρούσματα και η Θεσαλονίκη 56. Στις 14 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν για την Αχαΐα 59 νέα κρούσματα και για τη Θεσσαλονίκη 53.

Ως προς την επιδημιολογική αποτύπωση του ιού στα λύματα και τον συσχετισμό με τον αριθμό των κρουσμάτων να σημειωθεί πως αφενός, περιοχές της Πάτρας δεν έχουν συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό αφετέρου, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις, την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση του συσχετισμού και της δημιουργίας μοντέλων πρόγνωσης.