Τατάρ: “Κόκκινες γραμμές” το καθεστώς εγγυητή της Τουρκίας και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι το καθεστώς εγγυητή της Τουρκίας και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων αποτελούν “κόκκινες” γραμμές για τη βόρεια πλευρά του νησιού.

“Το καθεστώς εγγυητή της Τουρκίας, η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, η κυριαρχία μας και η πολιτική ισότητα είναι οι ‘κόκκινες’ γραμμές μας και είναι απαραίτητες”, επισήμανε ο Τατάρ σε γραπτή δήλωση στις 15 Φεβρουαρίου.

Τα σχόλια του Τατάρ,  που υποστηρίζονται σθεναρά από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγιναν μετά την απαίτηση της Κύπρου να καταργηθεί το καθεστώς εγγυητή της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Τατάρ, η Κύπριοι “συνεχίζουν τις προκλήσεις τους”, ενώ έβαλε επίσης κατά του επικεφαλής διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη.

“Η ελληνοκυπριακή νοοτροπία δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει”, δήλωσε ο Τατάρ σε απάντηση στον Μαυρογιάννη, ο οποίος νωρίτερα είπε ότι εκκλήσεις των Τουρκοκυπτίων περί κυριαρχικής ισότητας “θα ήταν το τέλος για εμάς ως χώρα”.

Πέτρος Κράνιας