Οριακά πτωτικά έφερε το ΧΑ το επιλεκτικό profit taking

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μπορεί να προσπάθησε, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεχίσει το ανοδικό του σερί για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα και να ανακτήσει τις 800 μονάδες, καθώς στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης διολίσθησε σε αρνητικά εδάφη, υπό το βάρος της κατοχύρωσης κερδών σε επιλεγμένους τίτλους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,06% στις 795,91 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 794,48 μονάδων και 803,94 μονάδων. Ο τζίρος ανήλθε στα 44,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 197 χιλ. τεμάχια.

Οριακά πτωτικά έφερε το ΧΑ το επιλεκτικό profit taking

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,10%, στις 1.895,50 μονάδες, ενώ στο -0,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.124,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,37% στις 465,09 μονάδες.

Από τη μία τα ελκυστικά κέρδη του τελευταίου 4ημέρου και από την άλλη το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, δημιουργήθηκε ένα μίγμα επιφυλακτικότητας στην αγορά, η οποία αν και άρχισε τις συναλλαγές δείχνοντας διαθέσεις να δοκιμαστεί ακόμη και με τις 810 μονάδες, τελικά αναδιπλώθηκε εκ νέου κάτω από τις 800 μονάδες. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι αναλυτές που θεωρούν τη σημερινή “στάση” της αγοράς θετική, δεδομένου ότι δεν θα μπορούσε ο γενικός δείκτης να διαπέρασε δύο διαδοχικές αντιστάσεις μέσα σε ένα διήμερο. Ειδικά όταν η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Έτσι το ΧΑ επί της ουσίας ισορρόπησε μεταξύ της κατοχύρωσης των κερδών και της επαναπροώθησης της ρευστότητας σε τίτλους που είχαν υποαποδώσει. Η επόμενη αντίσταση των 810 μονάδων, άλλωστε σαφώς θα απαιτήσει σημαντικά κεφάλαια και ισχυρούς καταλύτες, αφού είναι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν ο γενικός δείκτης αναιρέσει σχεδόν το σύνολο των απωλειών του Ιανουαρίου. Και στην παρούσα δεν διαφαίνεται τίποτα από τα δύο, καθώς τόσο ο τζίρος παραμένει περιορισμένος όσο και οι καταλύτες αργούν ακόμη.

Και μπορεί όλα τα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας να δείχνουν ότι το lockdown σε κρίσιμες περιοχές, όπως η Αττική, να βαίνει προς παράταση, όμως η αγορά δείχνει ότι καλοδέχεται το γεγονός ότι σταδιακά η κατάσταση με τον εμβολιασμό του πληθυσμού εξομαλύνεται, εξέλιξη που προμηνύει και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Ακόμη και στο μέτωπο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που συνεχίζεται λόγω πανδημίας, οι ευρωπαϊκές αρχές δείχνουν να αντιμετωπίζουν συνολικά το ζήτημα. Για παράδειγμα στο χθεσινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε εμμέσως το ενδεχόμενο της παράτασης της δημοσιονομικής χαλάρωσης όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε με νόημα ότι “τόσο η ΕΕ όσο και η ΕΚΤ θεωρούν ότι η επάνοδος στα επίπεδα του 2019 δεν θεωρούν πιθανό να έρθει πριν το τέλος του 2022”.

Μία ακόμη παράμετρο που έθεσε σήμερα ο Δημ. Τρίγγας της Beta Securities, είναι η επικείμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του FTSE στις 19 Φεβρουαρίου, όταν και αναμένονται σημαντικές ροές στο ΧΑ. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της χώρας, διαφαίνεται να βρίσκεται σε σημαντικό discount τόσο σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές (emerging) όσο και τις advanced emerging, όπου μας έχει κατατάξει ο οίκος FTSE Russell.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν χωράει αμφιβολία ότι η ένταξη μιας μετοχής στον δείκτη FTSE Emerging θα φέρει σημαντικές ροές κεφαλαίων προ την εκάστοτε μετοχή. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση της στάθμισης η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την τελευταία αναθεώρηση ενδέχεται να επιφέρει περιορισμένες εκροές την τελευταία ημέρα (19 Μαρτίου) πριν από την εφαρμογή των ενδεχόμενων αλλαγών, καθώς η χώρα μας είχε ποσοστιαία μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 3,07%, με τον Μυτιληναίο και τον Σαράντη να την ακολουθούν με άνοδο 2,81% και 2,23% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Titan, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 3,33%, με τις Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και Λάμδα να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Εθνική, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια, με τις Φουρλής, Coca Cola, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με μικρές απώλειες.