Ντόμινο προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση, πάνω από 600 οι πτώσεις δέντρων

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών του Λεκανοπεδίου της Αττικής, ως αποτέλεσμα της σφοδρής κακοκαιρίας και κυρίως εξαιτίας των πτώσεων δέντρων που έχουν προκαλέσει προβλήματα στους στύλους του ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών, έχουν σημειωθεί πάνω από 600 πτώσεις δέντρων, που έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτρισμού.

Με βάση την τελευταία πληροφόρηση του ΔΕΔΔΗΕ οι περιοχές που παραμένουν χωρίς ρεύμα είναι Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ. Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος,  Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΔΕΔΔΗΕ, η αποκατάσταση των προβλημάτων είναι δύσκολη καθώς σε πάρα πολλά σημεία, αν όχι στα περισσότερα, πριν προλάβουν τα συνεργεία να απομακρύνουν το ένα δέντρο, ακολουθεί πτώση άλλων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τ. Μάνος, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 15 γραμμές μέσης τάσης.

Κάποιες περιοχές, όπως ο Διόνυσος και η Δροσιά, παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση από χθες το βράδυ.

Προβλήματα υπάρχουν και στην Εύβοια όπου το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ μαζί με εργολάβους συνεχίζει τις προσπάθειες για την επανηλεκτροδότηση των μεγαλύτερων χωριών όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντουδι και Προκόπι, ενώ συνεχίζουν με στόχο την επανηλεκτροδότηση έως το βράδυ των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς  Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Επάρκεια

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προέρχονται από βλάβες στο δίκτυο, καθώς έχει τεθεί σε επιφυλακή ολόκληρο το παραγωγικό σύστημα της χώρας και υπάρχει επάρκεια ισχύος. Με εντολή του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, βρίσκονται σε λειτουργία ή stand by όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες καθώς και οι μονάδες φυσικού αερίου, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Για σήμερα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να φτάσει τις 172,52 GWh.