Η θωράκιση της ψυχικής υγείας είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας

Η πανδημία μας απέδειξε ότι η υποχρηματοδότηση και η υποβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας από την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε σημαντικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς επηρεάζει την υγεία όλων μας. Και υγεία δίχως ψυχική υγεία δεν νοείται! Διανύουμε χαλεπούς καιρούς και η πίεση που έχουμε υποστεί είναι κοινωνική, οικονομική, επαγγελματική, με άμεσες ψυχολογικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας.

Η πραγματικότητα της υγειονομικής κρίσης έχει δοκιμάσει τις αντοχές όλων μας ανεξαιρέτως. Έχει εξαντλήσει την υπομονή και τα ψυχικά αποθέματα του ελεύθερου επαγγελματία που πλήττεται η επιχείρησή του, του εργαζόμενου που αγωνιά για τη θέση εργασίας του, των παιδιών και των εφήβων που αποκόπτονται από το περιβάλλον του σχολείου αλλά και των συνταξιούχων που απομονώνονται. Έχει ευλόγως κουράσει την κοινωνία στο σύνολο της, μια κοινωνία που αποξενώνεται και αυτοπεριορίζεται. Μας έχει κουράσει όλους αδιακρίτως και στον υπέρτατο βαθμό.

Γι’ αυτό το λόγο και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενίσχυσε έμπρακτα την ψυχική υγεία, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, με αύξηση κατά 62% του προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Ο προϋπολογισμός πλέον ανέρχεται στα 58 εκατομμύρια ευρώ, αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη βασίστηκε κυρίως σε πέντε άξονες με κοινό στόχο την άμβλυνση των ψυχολογικών επιπτώσεων από την πανδημία. Καταρχάς ανέπτυξε προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με βασικότερο αυτό της επί 24ώρου γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης «10306», η οποία διαχειρίζεται καθημερινά χιλιάδες αιτήματα που αφορούν αισθήματα φόβου και ανασφάλειας, τα οποία σχετίζονται με την πανδημία. Ειδικά για όσους νοσούν από COVID19 και για τα μέλη των οικογενειών τους προβλέπονται προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική. Σε αυτό τον άνισο αγώνα δεν είμαστε μόνοι, κανείς δεν είναι μόνος. Από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο, από τους πιο ευάλωτους έως τον γενικό πληθυσμό. Εξ αποστάσεως και εξατομικευμένη στις ανάγκες τους ψυχοκοινωνική υποστήριξη προσφέρουμε στους άνεργους, τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, τα παιδιά αλλά και τους εφήβους.

Η δράση μας εκτείνεται και στην ανάρτηση «πρώτων βοηθειών» για την ψυχική υγεία στη σελίδα του αρμόδιου Υπουργείου. Στη σχετική σελίδα παρέχονται χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Αλλά, όπως προανέφερα, σε αυτόν τον αγώνα κανείς δεν είναι μόνος ούτε φυσικά οι υγειονομικοί μας που είναι στην πρώτη γραμμή και υπερβάλλουν εαυτό για να ανταποκριθούν στο λειτούργημα τους. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και γι’ αυτούς την πρόβλεψη ψυχολογικής υποστήριξης που συνδράμει στην εργασιακή εξουθένωση, την οποία βιώνει καθημερινά το υγειονομικό μας προσωπικό στα εθνικά κέντρα αναφοράς COVID19.

Τέλος, μια από τις πιο σημαντικές και καίρια δράση μας για την ψυχική υγεία αφορά την πρόσληψη ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε δομές ψυχικές υγείας.

Σε αυτόν τον δύσκολο υγειονομικό πόλεμο κανείς δεν πρέπει να νιώθει μόνος. Είμαστε όλοι μαζί, δοκιμαζόμαστε στο σύνολο μας σαν κοινωνία και η άμυνα μας οφείλει να είναι σύσσωμη έναντι τόσο της σωματικής όσο και της ψυχολογικής απειλής της νόσου COVID19. Μαζί μπορούμε, μαζί θα τα καταφέρουμε!

*Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας