ΠΑΤΡΑ: «Σαμποτάρει» το καταφύγιο ζώων – Ο Δήμος δεν κάνει το κατάλληλο βήμα

Εχει διαφορά ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων από ένα κτηνιατρείο; Προφανώς και έχει. Κι εδώ έγκειται ακριβώς η κουτοπονηριά της δημοτικής αρχής που αφενός «θόλωσε» το πραγματικό ζητούμενο των ζωόφιλων και αφ’ ετέρου αυτοπαγιδεύτηκε στις μεθοδεύσεις της κι έτσι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη η δέσμευσή της για στέγαση και περίθαλψη εκατοντάδων αδέσποτων ζώων.

Ένα πρόβλημα που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί προ πολλού, παραμένει ακόμη ανεπίλυτο, αφού η τελευταία προκήρυξη του Δήμου για την εξεύρεση χώρου εκτός οικισμού δεν ευδοκίμησε. Ήταν άλλωστε μια προκήρυξη διαγωνισμού που αναφερόταν στην ενοικίαση οικήματος για τη λειτουργία… κτηνιατρείου.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΞΥΛΙΑΣ

Οπως επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Ξυλιάς, ο προσδιορισμός ήταν, αν μη τι άλλο ατυχής: «Η επισήμανσή μας δεν εισακούσθηκε. Είναι άλλο πράγμα το κτηνιατρείο και εντελώς διαφορετικό το καταφύγιο ζώων , που είναι και δίκαιο αίτημα των ζωοφιλικών οργανώσεων. Το καταφύγιο λειτουργεί βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών. Αντιθέτως, η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε προκήρυξη για κτηνιατρείο, διότι προφανώς κάτι άλλο είχε στο μυαλό της, το οποίο αναδείχθηκε ενόσω ο διαγωνισμός εξελισσόταν…».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ

Από την δική του πλευρά, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσιμπούκης επισήμανε: «Αντιταχθήκαμε στην ακατανόητη πρόθεση του Δήμου να επιλέξει χώρο για κτηνιατρείο, αλλά δεν εισακουσθήκαμε. Συνέβη μάλιστα και το εξής: Πιεσθήκαμε να αποδεχθούμε τη διαδικασία! Φυσικά αρνηθήκαμε, αφού η επιλογή χώρου για λειτουργία κτηνιατρείου δεν εξυπηρετούσε την πραγματική ανάγκη, που είναι η δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων, δηλαδή ενός χώρου με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Κι ύστερα, ήταν δυνατόν να συμφωνήσουμε σε μίσθωμα 2.000€ μηνιαίως για τρία ισόγεια σπιτάκια;

Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ

Τελικά, όπως είναι γνωστό ο διαγωνισμός δεν υλοποιήθηκε. Οχι, όμως, διότι έκανε πίσω η δημοτική αρχή, αλλά επειδή ο μισθωτής, που επικράτησε στο διαγωνισμό, αδυνατούσε, όπως εγνώσθη, να προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση…

Το πιθανότερο είναι ότι ο Δήμος θα επαναλάβει τον διαγωνισμό, παρότι οι αντιδράσεις είναι έντονες, διότι δεν επηρεάζεται ο αντικειμενικός σκοπός, που είναι η φύλαξη και προστασία των αδέσποτων ζώων σ’ ένα καταφύγιο σύγχρονων προδιαγραφών.

Ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Ξυλιάς επικρίνει τη Δημοτική Αρχή διότι «κατ’ ουσία δείχνει πλήρη αδιαφορία για τα αδέσποτα κι ας καμώνεται ότι είναι ευαισθητοποιημένη για την τύχη τους».

Εξάλλου, ο έμπειρος τοπικοαυτοδιοικητικός παράγοντας κάνει λόγο και για χαμήλωμα του πήχη από την πλευρά της δημοτικής αρχής, όσον αφορά την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των αδέσποτων ζώων, λέγοντας:

«Θέλοντας να θυμίσω ότι πριν δυο χρόνια είχε γίνει συζήτηση στην οικονομική επιτροπή του Δήμου για την αγορά οικοπέδου, όπου θα δημιουργείτο καταφύγιο. Διατυπώθηκε τότε και πρόταση δέσμευσης ποσού 100.000 ευρώ για την αγορά, ενώ η σκέψη ήταν να συμπράξουν και οι όμοροι Δήμοι, για την συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Παρά την κινητικότητα εκείνης της εποχής δυστυχώς δεν προέκυψε κάτι το ουσιαστικό…».

Η ΛΥΣΗ

Ο Γιάννης Τσιμπούκης, από την πλευρά του επικρίνει τον Δήμο διότι το… κτηνιατρείο που θέλει ο Δήμος δεν λύνει το πρόβλημα, γεγονός που δυσαρεστεί το σύνολο των φιλοζωικών οργανώσεων της περιοχής. Επισημαίνει:

«Εμμένει η δημοτική αρχή σε λύση που δεν είναι λύση… Για ακατανόητους λόγους δεν θέλει να μπει στη λογική της δημιουργίας καταφυγίου για αδέσποτα ζώα.

Κι όμως, θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε ευρωπαϊκά προγράμματα, αν ήθελε να συμβαδίσει με την λογική. Δεν ξέρω γιατί δεν το πράττει. Ισως δεν το επιτρέπουν οι ιδεολογικές εμμονές της δημοτικής αρχής.

Ο ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΣ

Ως επίλογο, παραθέτουμε τον υπαινιγμό του Θόδωρου Ξυλιά: «Αρνείται η δημοτική αρχή Πελετίδη το καταφύγιο ζώων και η εξήγηση βρίσκεται στην προκήρυξη του Δήμου. Οποιος διαβάσει τα ”ψιλά γράμματα” θα καταλάβει ποιος είναι ο λόγος που επιμένει στην μίσθωση χώρου για… κτηνιατρείο, η οποία μάλιστα κατά τα φαινόμενα θα δεσμεύει και την επόμενη δημοτική αρχή…».

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ