Η σκοτεινή πλευρά του θεάτρου: Σοκάρουν οι καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη σκοτεινή πλευρά του θεάτρου. Λίγες ημέρες μετά τη σοκαριστική αποκάλυψη του ηθοποιού Νίκου Σ. για τον άγριο βιασμό που υπέστη από πασίγνωστο ηθοποιό και σκηνοθέτη, ο 38χρονος Δημήτρης Άνθης, αναγνώρισε στο τρίτο πρόσωπο εκείνης της βραδιάς, ότι ήταν αυτός που τον κακοποίησε σεξουαλικά την ίδια περίοδο.

«Πρέπει πλέον να σταματήσουμε να φοβόμαστε. Είμαι 38 χρονών αυτή τη στιγμή και ακόμη φοβάμαι», δήλωσε ο Δημήτρης Άνθης μιλώντας στο Open.

Η περιγραφή από την κακοποίηση που υπέστη σοκάρει:

«Μπαίνουμε μέσα, θα ανάψουν τα φώτα, κανονικά πράγματα. Αντί αυτού με το που έκλεισε η πόρτα μεταμορφώθηκε σε έναν τελείως διαφορετικό άνθρωπο, που γνώριζα μέχρι τότε. Μου επιτέθηκε. Σάστισα, τρόμαξα. Νόμιζα στην αρχή ότι ίσως κάνει πλάκα, δεν ξέρω. Και απλά θυμάμαι ότι μη μπορώντας εγώ να κάνω κάτι βρέθηκα ακινητοποιημένος και κακοποιημένος σεξουαλικά. Ήταν η πρώτη μου επαφή σεξουαλικά με άνθρωπο».

Ο κ. Ανθής εξήγησε ότι διαβάζοντας την περιγραφή του Νίκου Σ. για τον δικό του βιασμό, αναγνώρισε στο δεύτερο άτομο που παρουσιάστηκε ως θύμα τον άνθρωπο που τον κακοποίησε. Επικοινώνησε με τον δικηγόρο του Νίκου Σ. για να βεβαιωθεί και αφού έγινε η ταυτοποίηση προχώρησε σε μήνυση.

Ο δικηγόρος του κ. Άνθη, Γιάννης Βλάχος δήλωσε σχετικά: «Η μήνυση την οποία κατέθεσε ο εντολέας μου δεν σχετίζεται άμεσα με περιστατικά που περιγράφονται στη συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Σ. την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως διαβάζοντας αυτή τη συνέντευξη ξύπνησαν μέσα του μνήμες και αναλογιζόμενος τα περιστατικά και το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο συνέβησαν πείστηκε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να σχετίζεται με την δική του κακοποίηση το δεύτερο από τα αναφερόμενα στη συνέντευξη του Νίκου Σ. πρόσωπα».

Πολιτική αντιπαράθεση για το Εθνικό Θέατρο

Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό και θέμα παραίτησης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ζήτησε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κος Μητσοτάκης οφείλει και να πάρει θέση αλλά και να δώσει εξηγήσεις. Για ποιο λόγο η κα Μενδώνη, ενώ γνώριζε, επί δυο εβδομάδες παρείχε πλήρη κάλυψη στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού; Αν ο λόγος δεν είναι οι εντολές του, τότε οφείλει να ζητήσει αμέσως την παραίτηση της Υπουργού του», έγραψε στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Για χυδαία πολιτική εκμετάλλευση κακοποιημένων ανθρώπων από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

«Είναι πραγματικά χυδαίο και συνάμα υποκριτικό να προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευτεί πολιτικά τον πόνο των κακοποιημένων ανθρώπων απευθύνοντας κατηγορίες για δήθεν κάλυψη καταγγελόμενων προσώπων».

Μια ακόμα ηθοποιός, η Άννα Τσουκαλά συγκλονίζει με συνέντευξη της στον Alpha, υποστηρίζοντας ότι όσες φορές έπεσε η ίδια θύμα παρενόχλησης και μίλησε, δέχτηκε απειλές κατά της ζωής της.

«Μου στείλανε ραβασάκι από κανάλι και μου είπανε τώρα υπέγραψες την θανατική σου καταδίκη, εξορία», «ήμουν ένα παιδί που βγήκε τελείως μόνο του το 2009 να τα πει και είπαν πάμε στην Τσουκαλά να την σκοτώσουμε τώρα και η μόνη μου ελπίδα ήταν να φύγω από την χώρα μου», δήλωσε η κ. Τσουκαλά ξεσπώντας σε κλάματα.

Σοκαρισμένος ο καλλιτεχνικός κόσμος

Ο καλλιτεχνικός κόσμος παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις, με τις αποκαλύψεις να πέφτουν βροχή.

«Κυρίως έπεσα από τα σύννεφα με τα κρατικά θέατρα. Δηλαδή αυτές είναι πολύ βίαιες οι καταγγελίες. δηλαδή έκλαιγα με την καταγγελία του 19χρονου, ακόμη και τώρα συγκινούμαι. Είναι τρομερές οι καταστάσεις που περνάνε οι ηθοποιοί», δήλωσε η ηθοποιός Νικολέττα Βλαβιανού μιλώντας στην εκπομπή Dot. της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά του, ο ηθοποιός και συγγραφέας Μάκης Δελαπόρτας δήλωσε στην εκπομπή ΣΚ Παρέα του ΣΚΑΪ ότι γνώριζε για αρκετές από τις καταγγελίες συναδέλφων του.

«Γιατί ο χώρος είναι πολύ μικρός. Πέντε είναι οι πόρτες, αν κλείσεις τη μία πόρτα πέφτει σύρμα και στις άλλες. Και αυτοί οι άνθρωποι που μιλάμε, που έχουν καταγγελθεί ήταν οι κραταιές δυνάμεις στο θέατρο, θιασάρχες που αποφάσιζαν για την τύχη πολλών νέων ανθρώπων», τόνισε ο κ. Δελαπόρτας.

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών δέχεται καθημερινά δεκάδες καταγγελίες από τους ηθοποιούς. Ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας δήλωσε στην εκπομπή Dot. του ΣΚΑΪ:

«Η ανώτατη τιμωρία πριν, όταν υπήρχε η άδεια εξάσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ήταν να στην αφαιρέσουν. Γι αυτό και εμείς θέλουμε να ξαναγίνει, παύεις και δε μπορείς να δουλέψεις πουθενά. Αυτό θέλουμε να ξαναισχύσει».

Πηγή: skai.gr