Αφγανιστάν: 100 με 200 βυτιοφόρα γεμάτα καύσιμα καταστράφηκαν από την πυρκαγιά σε μεθοριακό φυλάκιο στα σύνορα με το Ιράν

Τουλάχιστον 100 με 200 βυτιοφόρα γεμάτα με καύσιμα καταστράφηκαν χθες Σάββατο σε πυρκαγιά που ξέσπασε στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Ιράν, σε έναν από τους μεγαλύτερους τελωνειακούς σταθμούς της επαρχίας Χεράτ, προκαλώντας απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

“Ενημερωθήκαμε ότι 100 με 200 βυτιοφόρα καταστράφηκαν. Χρειάζεται χρόνος για να καταγραφεί το εύρος των ζημιών”, δήλωσε ο Τζαϊλάνι Φαρχάντ εκπρόσωπος του κυβερνήτης της επαρχίας Χεράτ.

Περίπου 20 τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία μετά την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στο μεθοριακό φυλάκιο Ισλάμ Καλά, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Οικονομικών, η πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα βυτιοφόρο και εξαπλώθηκε γρήγορα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Το συμβάν προκάλεσε “μεγάλες οικονομικές απώλειες” σε καύσιμα, βυτιοφόρα και στις υποδομές του τελωνείου, πρόσθεσε το υπουργείο, ενώ επεσήμανε ότι αποστολή από την Καμπούλ έχει σταλεί στο σημείο για να ερευνήσει το περιστατικό.

Χθες ο ο Γιουνούς Καζί Ζάντα, ο επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Χεράτ, είχε εκτιμήσει σε “εκατομμύρια δολάρια τις ζημιές”.

Μεγάλο μέρος της Χεράτ εξακολουθούσε να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται πυκνοί μαύροι καπνοί να υψώνονται πάνω από τα φλεγόμενα φορτηγά.

Το Ισλάμ Καλά απέχει 120 χιλιόμετρα από την πόλη Χεράτ και είναι ένα από τα σημαντικότερα μεθοριακά περάσματα του Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν έχει εξαιρεθεί από τις αμερικανικές κυρώσεις και μπορεί να εισάγει βενζίνη και φυσικό αέριο από το Ιράν.

Τα σύνορα “είναι ανοικτά για τα φορτηγά, τα αυτοκίνητα και τους ανθρώπους που καταφεύγουν στο Ιράν για να γλιτώσουν από την πυρκαγιά”, εξήγησε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Χθες οι αφγανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να ελέγξουν την πυρκαγιά και απηύθυναν έκκληση για βοήθεια στο Ιράν. Πυροσβέστες και από τις δύο χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται στο σημείο σήμερα προκειμένου να κατασβέσουν και τις τελευταίες εστίες, διευκρίνισε ο Φαρχάντ.

Εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε ένα κοντινό φυλάκιο ασφαλείας, αφού ξέσπασε η πυρκαγιά, είπε ο Φαρχάντ.

Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν γύρω από το μεθοριακό φυλάκιο προκειμένου να εμποδίσουν λεηλασίες.

Παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν από τον Σεπτέμβριο στη Ντόχα δεν περνά ούτε μέρα χωρίς να σημειωθεί στο Αφγανιστάν μία βομβιστική επίθεση, επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων ή απόπειρα δολοφονίας εναντίον μέλους της κοινωνίας των πολιτών.

Οι ενδοαφγανικές συνομιλίες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Η κατάσταση στη χώρα ώθησε την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει τη συμφωνία που υπεγράφη με τους αντάρτες τον Φεβρουάριο του 2020, η οποία προβλέπει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ως τον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ