Αχαΐα: Ανοιχτά τα ανθοπωλεία – Διαφορετική η φετινή εορτή του Αγίου Βαλεντίνου

Με τρεις τρόπους μπορείτε να στείλετε σήμερα λουλούδια στους αγαπημένους σας. Με click away και click inside, καθώς επίσης και με παραδόσεις κατ΄οίκον.
Αρκεί πρώτα να έχετε κλείσει ραντεβού με το ανθοπωλείο της γειτονιάς σας, τηλεφωνικά ή με μήνυμα, γιατί μόνο έτσι θα σας επιτραπεί να μπείτε στο κατάστημα και να προβείτε σε αγορές.
Διαφορετικά, θα πρέπει να κάνετε την παραγγελία σας τηλεφωνικά ή μέσω μηνύματος, για να στείλετε την ανθοδέσμη τους, εκεί που επιθυμείτε.
Η παρέκκλιση από το γενικό λουκέτο της αγοράς, ήταν πραγματικά σωτήρια για τον κλάδο των ανθοπωλών, όπως ομολόγησε στην «Π» ο ιδιοκτήτης του «Ανθόκηπου» και πρόεδρος του Συλλόγου Ανθοπωλών Πάτρας, Νίκος Ανδρικόπουλος.
Η χθεισνή και η σημερινή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αντιπροσωπεύουν για τον κλάδο το πιο αποδοτικό διήμερο όλης της χρονιάς. Οι τζίροι των ανθοπωλείων της Πάτρας ξεπερνούν ακόμα και αυτούς της Πρωτομαγιάς.
Μάλιστα, ο προβληματισμός που επικρατούσε στον κλάδο όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν πολύ μεγάλος. Κι ο λόγος είναι ότι όλα τα ανθοπωλεία είχαν κάνει τις προμήθειές τους εδώ και καιρό, προπληρώνοντας τις παραγγελίες από προμηθευτές του εξωτερικού.
Κατά συνέπεια, είναι κατανοητό ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν επέτρεπε τη λειτουργία των ανθοπωλείων αυτό το σαββατοκύριακο, όλες οι επιχειρήσεις θα πάθαιναν μεγάλη οικονομική ζημιά, καθώς θα πέταγαν στα σκουπίδια το εμπόρευμα που είχαν παραγγείλλει.
«Στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου γίνεται μια μάχη την οποία έχουμε ακριβοπληρώσει και μάλιστα προκαταβολικά», είπε ο κ. Ανδρικόπουλος. Οπως εξήγησε, επειδή η αγορά χονδρικής έμεινε απούλητη κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων λόγω και εκείνου του λοκντάουν, οι Ελληνες προμηθευτές δεν είχαν αποθέματα κόκκινου τριαντάφυλλου, που αυτές τις ημέρες είναι ο «βασιλιάς» των λουλουδιών. Ως εκ τούτου, όλες οι επιχειρήσεις λιανικής είχαν απευθυνθεί εδώ και έναν μήνα στην Ολλανδία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λουλουδιών, προπληρώνοντας τις παραγγελίες τους, ειδικά για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
Ακόμα και ένα μικρό ανθοπωλείο συνοικίας, αυτή την ημέρα κάνει τον μεγαλύτερο τζίρο της χρονιάς. Μιλάμε για ποσά που ξεκινούν από 3.000 ευρώ και πάνω. «Καταλαβαίνετε ότι αν μας κρατούσαν κλειστούς, όλος ο κλάδος θα καταστρεφόταν», είπε ο κ. Ανδρικόπουλος, που δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του κλάδου προς την κυβέρνηση για την κατανόηση του προβλήματος και την απόφαση να επιτραπεί στα ανθοπωλεία να λειτουργήσουν κατά παρέκλιση των κανονισμών της καραντίνας.
Σ.Π.