Τόκιο 2020: Αναζητείται ο αντικαταστάτης του Μόρι, φαβορί η Χασιμότο

Ο πρώην πια επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020», Γιοσίρο Μόρι, ζήτησε εκ νέου συγγνώμη για τα σεξιστικά σχόλιά του που σήκωσαν διεθνή κατακραυγή.

Ο πρώην πρωθυπουργός παραιτήθηκε χθες και τώρα αναζητείται νέος επικεφαλής, πέντε μήνες πριν από την τελετή έναρξης της διοργάνωσης.

«Ο νέος πρόεδρος πρέπει να έχει εμπειρία στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες και μια υψηλού επιπέδου κατανόηση της ισότητας των φύλων, της ποικιλομορφίας και της ένταξης» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Τοσίρο Μούτο.

Η Σέικο Χασιμότο, επτά φορές Ολυμπιονίκης και γεννημένη λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 1964, είναι μεταξύ των υποψηφίων για αντικατάσταση του Μόρι, σύμφωνα με τις αναφορές του ιαπωνικού Τύπου.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίνε Σούγκα δήλωσε ότι η διαδικασία επιλογής πρέπει να βασίζεται σε κανόνες και διαφάνεια.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) από την πλευρά της, ανέφερε ότι «ήταν τόσο δεσμευμένη όσο ποτέ» στη διοργάνωση των Αγώνων, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου.

«Η ΔΟΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον διάδοχό του για να παραδώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο 2020 το 2021», δήλωσε ο πρόεδρός της, Τόμας Μπαχ.