Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές, με το βλέμμα στα μάκρο

Κέρδη σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Παρασκευής καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την πορεία των προγραμμάτων εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ε.Ε. αλλά και τις ανακοίνωσεις σειράς μακροοικονομικών στοιχείων.

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ και η εμφάνιση νέων, μεταδοτικότερων στελεχών του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα οδήγησαν πολλά κράτη να επαναφέρουν τα αυστηρά μέτρα ανάσχεσης ή να τα αυστηροποιήσουν, πλήττοντας εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα.

Οι επενδυτές ελπίζουν ωστόσο ότι οι εμβολιασμοί θα οδηγήσουν στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ανάσχεσης, επαναφέροντας την οικονομική ανάπτυξη. Η Κομισιόν, στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 3,8% το 2021.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση στην Ομάδα των Επτά (G-7) προηγμένων οικονομιών. Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,3% και της Ιταλίας κατά 8,8%, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί. Το γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε 5%.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 κέρδισε 0,64% στις 414 μονάδες, με τους κλάδους των μέσων ενημέρωση και της τεχνολογίας να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο με 1,5% και 1,3% αντίστοιχα. Σε εβδομαδιαία βάση, ο παρευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε με άνοδο της τάξης του 1%.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε οριακή άνοδο 0,06% στις 14.049,89 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 κέρδισε 0,60% στις 5.703,67 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,96% στις 6.589.79 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,44% στις 23.410,60 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,22% στις 8.055 μονάδες.

Την μεγαλύτερη πτώση μεταξύ όλων των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών το 2020 κατέγραψε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις.

Η οικονομία συρρικνώθηκε 9,9% σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των G7.

Ωστόσο, θετικό είναι το γεγονός ότι απέφυγε την ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους.

Στο δ΄ τρίμηνο το ΑΕΠ ενισχύθηκε 1%, στο υψηλότερο επίπεδο του εύρους των εκτιμήσεων.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα κράτησε στο 4,25% το βασικό της επιτόκιο, μετά τις διαδοχικές μειώσεις το περασμένο έτος που το οδήγησαν σε ιστορικό χαμηλό. Η τράπεζα αναφέρει στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις και τις διακυμάνσεις των τιμών, καθώς και τους εξωτερικούς κινδύνους.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια της εν μέσω των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και της αβεβαιότητας για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομική ανάκαμψη.

Από το “μέτωπο” των αποτελεσμάτων, η L’Oreal ανακοίνωσε πτώση κερδών, με τη γαλλική εταιρεία προϊόντων προσωπικής περιποίησης πάντως να κάνει λόγο για ενθαρρυντικά σημάδια για τη συνέχεια.

Η γαλλική εταιρεία καλλυντικών και καταναλωτικών προϊόντων, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 3,56 δισ. ευρώ στη διάρκεια της περιόδου, σε σχέση με τα 3,75 δισ. ευρώ στο προηγούμενο έτος. Η μετοχή σημειώνει άνοδο 3,01%.

Στον πάτο του ευρωπαϊκού δείκτη blue-chip, η αυστριακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Verbund υποχώρησε 8,95% και ο ισπανικός προμηθευτής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας EDP Renovaveis έχασε 7,48 %.