Γέμισε το 83% των ΜΕΘ κορονοϊού στην Αττική

Σταθερή επιδείνωση καταγράφει η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην αποψινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Τα νούμερα που παρουσίασε αποκαλύπτουν το μέγεθος της εξάπλωσης την τελευταία εβδομάδα. Ο μέσος όρος θετικότητας ανήλθε στο 2,8%, ενώ τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα φτάνουν τα 10 χιλιάδες.

Την ίδια ώρα 1.900 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της επικράτειας. Κάθε μέρα υπάρχουν 200 εισαγωγές και οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.

Αυτό θα επιβαρύνει ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες όπως προειδοποίησε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ταυτόχρονα, κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των νέων διασωληνωμένων.

Αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένο το 51% των ΜΕΘ στην επικράτεια και το 83% στην Αττική.

Όμως, όπως τονίστηκε, λόγω του κακού καιρού αναμένεται άνοδος των κρουσμάτων και τους ειδικούς προβληματίζει πλέον ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή μετάδοση. “Να προσέχουμε ποιον βάζουμε σπίτι μας” είπε η κ. Παπαευαγγεύλου.

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως η Αττική παρουσιάζει αύξηση των νέων διαγνώσεων κατά 20-30%. Η Αττική έχει πάνω από 5.100 ενεργά κρούσματα.

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, συμπλήρωσε, ή στις αρχές της μεθεπόμενης θα φανεί η επίπτωση του lockdown στην Αττική.

Δεν καταγράφεται επί του παρόντος σημαντική αύξηση των νοσηλειών στη Θεσσαλονίκη, είπε.

Βίκυ Κουρλιμπίνη