Βρήκε… ταβάνι το άλμα στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, μηδενίζοντας τις απώλειες τις ισχυρές απώλειες της Τρίτης, αλλά και κάνοντας μια ακόμη προσπάθεια (άκαρπη) για τη διάσπαση της αντίστασης των 775 μονάδων, δίνοντας το μήνυμα για την αναίρεση της αρνητικής τάσης.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,51% στις 774,38 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 762,97 μονάδων (+0,02%) και 779,40 μονάδες (2,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα 74,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια.

Βρήκε... ταβάνι το άλμα στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,58%, στις 1.845,65 μονάδες, ενώ στο +1,72% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.102,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,63% στις 449,19 μονάδες.

Αν και το κλείσιμο ήταν μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 779 μονάδων, η αγορά έδειξε ότι παραμένει σε ετοιμότητα για να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση της αντίστασης των 775 μονάδων. Βέβαια, αυτή δεν μπορεί να έρθει όταν συγκεκριμένοι τίτλοι της, όπως η Πειραιώς, κλείνουν με σημαντικές απώλειες, όσο και αν οι δεικτοβαρείς του FTSE 25 έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν για να αναιρεθεί η μεγάλη πτώση της Τρίτης.

Επίσης, δεν μπορεί να υπάρξει αποφασιστική υπέρβαση όταν η αγορά δεν μπορεί να ανεβάσει συναλλακτικούς ρυθμούς κοντά στο μέσο όρο του τελευταίου διμήνου του 2020, με τη σημερινή ημέρα να χαρακτηρίζεται από τα πακέτα του ΟΠΑΠ, τα οποία ανέβασαν τον τζίρο κατά 16,5 εκατ. ευρώ.

Ένας ακόμη λόγος αδυναμίας της υπέρβασης είναι ότι η αγορά δείχνει να προσπαθεί να διαγνώσει τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, τόσο με τις κεφαλαιακές ενισχύσεις που αναμένονται όσο και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται. Ο κλάδος είναι αναμενόμενο να βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, ανακόπτοντας σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις, ιδιαίτερα σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο επίπεδο, εωσότου διαμορφωθεί ή σχηματιστεί το νέο περιβάλλον.

Και εωσότου διαμορφωθεί αυτό το νέο πλαίσιο, η αγορά θα ακολουθήσει την τακτική της επιλεκτικότητας, με την άμυνα να είναι ο βασικός καταλύτης, δεδομένου του ότι κάθε εκτίμηση περί ανάκαμψης είναι σημαντικά επισφαλής. Τίτλοι που έδειξαν αντοχές σε καθεστώς lockdown ή αναμένεται να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια του ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ σαφώς θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην αβεβαιότητα, όπως άλλωστε έγινε και στο επτάμηνο που επακολούθησε του ξεσπάσματος της υγειονομικής κρίσης τον Μάρτιο του 2020.

Βέβαια, η ορατότητα της αγοράς δείχνει να είναι καλύτερη μετά και την κοστολόγηση των περιοριστικών μέτρων στα 3 δισ. μηνιαίως από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα και τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα. Όπως αναφέρθηκε σήμερα, από ύφεση 10 % του ΑΕΠ το 2020 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ φέτος και με 6% το 2022, ενώ η επαναφορά στα επίπεδα του 2019 τοποθετείται στο τέλος του 2022.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημείωσε άλμα 7,84%, με την Alpha Bank να τον ακολουθεί με +5,84%, την Coca Cola με +4,71%, τη ΔΕΗ με +3,21% και τη ΓΕΚ Τέρνα με +2,41%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Eurobank, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Aegean και Εθνική.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής και Σαράντης, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα. Η Πειραιώς συνέχισε την έντονα πτωτική της πορεία, κλείνοντας με απώλειες 7,33%.