Το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχασε τον ευρωπαϊκό “θρόνο” του από το Άμστερνταμ

Μετά το Brexit, το πλήγμα για το χρηματιστήριο το Λονδίνου είναι μεγάλο, καθώς έχασε την πρωτιά στον όγκο συναλλαγών στην Ευρώπη από εκείνο του Άμστερνταμ.

Τον Ιανουάριο, στη χρηματιστηριακή αγορά Euronext του Άμστερνταμ έλαβαν χώρα συναλλαγές μετοχών αξίας 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά μέσο ανά ημέρα.

Η μεγάλη “ανάδυση” του χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ συνδυάστηκε με τη μεγάλη πτώση του όγκου συναλλαγών στο Λονδίνο στα 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτοπίζοντας τη Βρετανία από την ιστορική της θέση ως του κύριου χρηματοοικονομικού κέντρου της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Σημειώνεται ότι τον μήνα Δεκέμβριο, η αντίστοιχη αξία ήταν της τάξης των 2 δισ. ευρώ για την πρωτεύουσα της Ολλανδίας και των 14,5 δισ. για το Λονδίνο.

Η ανατροπή αυτή προκλήθηκε καθώς η ΕΕ δεν έχει εκχωρήσει καθεστώς ισοτιμίας στις επιχειρήσεις του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνοντας το θέμα αυτό ανοικτό σε περαιτέρω διαπραγμάτευση. Η άμεση συνέπεια ήταν να “μετακομίσουν” συναλλαγές αξίας 6,5 δισ. ευρώ από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ, με το τέλος της μετά Brexit μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Τα χρηματιστήρια του Παρισιού και του Δουβλίνου σημείωσαν επίσης μικρές αυξήσεις στη δραστηριότητά τους. Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση των συναλλαγών του Άμστερνταμ καθιστά το χρηματιστήριο της Ολλανδίας έναν από τους πρώτους κερδισμένους μετά το Brexit. Από την αρχή του έτους, το Άμστερνταμ δραστηριοποιείται σε ανταλλαγές και αγορές κρατικού χρέους. Πριν το Brexit επρόκειτο για δραστηριότητα που γινόταν κατά κύριο λόγο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

O διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) Άντριου Μπέιλι, έχει χαρακτηρίσει “λανθασμένη” την απόφαση της ΕΕ, με το επιχείρημα ότι η προσπάθεια να αποκλειστεί το Ηνωμένο Βασίλειο από τον συγκεκριμένο κλάδο πρακτικά “οδηγεί στον κατακερματισμό των αγορών”.

“Αποτελεί ένα πλαίσιο το οποίο η ΕΕ δεν εφαρμόζει απέναντι σε καμία άλλη χώρα και υποθέτω πως δεν θα συμφωνούσε να εφαρμοστεί και απέναντί της από κάποια άλλη χώρα”, σημείωσε ο ίδιος.