Σε ποιους υπουργούς «τράβηξε τα αυτιά» ο Μητσοτάκης

Ποικίλα μηνύματα περιείχε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά. Ο πρωθυπουργός μάλιστα έβαλε στο στόχαστρό του περιστατικά κακοφωνίας, ή δηλώσεων που προανήγγειλαν μέτρα τα οποία εντέλει δεν ανακοινωνόταν ποτέ, στις οποίες προχώρησε μερίδα υπουργών το τελευταίο διάστημα για την πανδημία «θολώνοντας» το κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης.

«Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές, ή ενδεχομένως να είναι αυτοαναιρούμενο, δημιουργεί πρόβλημα. Και πρέπει να σας πω ότι ο κάθε Υπουργός προφανώς διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλάκιου του και έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την αρμοδιότητά του», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αρχικά και συνέχισε:

«Όμως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται, θα έλεγα. Και οι Υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και η ευθύνη πάντοτε -ξέρετε- της κυβέρνησης, είναι συλλογική. Δεν βγάζει κανείς την ουρά του απ’ έξω από το πρόβλημα. Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση και γι’ αυτό και προσπαθούμε το μήνυμά μας να είναι πιο συνεκτικό, γι’ αυτό και βλέπετε ότι και εγώ ο ίδιος μιλάω πολύ συχνά για τα θέματα αυτά. Και είναι φορές που η απόφαση θα φτάσει σε εμένα».

Ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως έχει… τραβήξει αυτιά υπουργών και επεσήμανε πως «από εδώ και στο εξής πιστεύω ότι θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες. Ξέρετε, όταν βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση μερικές φορές μπορεί να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Καλό είναι να βγαίνουμε όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε. Κι από τη στιγμή που έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο λέει ότι κάθε εβδομάδα παίρνουμε αποφάσεις, τα μέτρα είναι αυτά, πρέπει να τα υπηρετήσουμε, πρέπει να τα εξηγήσουμε».

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί ορισμένα περιστατικά διφορούμενων ή αντικρουόμενων δηλώσεων υπουργών που μπερδεύουν τους πολίτες. Όπως αυτή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος κατά τη θητεία του ως πορτ παρόλ του πρωθυπουργού, άλλα ανακοίνωνε το πρωί και άλλα αποφασιζόταν το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ή υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή η οποία στα τέλη Ιανουαρίου δήλωνε πως θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο σε μαθητές που δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά το σχολείο, μια αναγγελία που στη συνέχεια η κυβέρνηση μάζεψε.

Τελευταίο παράδειγμα αυτό του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος δήλωνε στον ΣΚΑΪ ότι τα take away δεν θα επιτρέπονται τα σαββατοκύριακα από τα καταστήματα εστίασης και λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο διευκρίνιζε πως το μέτρο δεν θα εφαρμοζόταν.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιον υπουργό είχε στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης όταν παραδεχόταν πως… έχει τραβήξει αυτιά. Πάντως τα μηνύματά του ήταν σαφή.