Ζαχαριάδης: Ο Βορίδης αναπολεί τα κατορθώματα του Μητσοτάκη στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

«Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης υπεραμύνθηκε πλήρως των καταστροφικών επιλογών της διακυβέρνησης Σαμαρά και του τότε Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας. Ζαχαριάδης.

«Δεν κατέρρευσε και τίποτα, μειώσαμε κατά 400.000 τον αριθμό των εργαζομένων και το Δημόσιο δεν κατέρρευσε, τόνισε ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στην τρομακτική μείωση του προσωπικού του δημοσίου τομέα, που οδήγησε στα πρόθυρα της διάλυσης κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους», συμπληρώνει ο κ. Ζαχαριάδης.

«Χαρακτήρισε περισσευούμενους τους εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους που αποχώρησαν από την ενεργό υπηρεσία χωρίς να αντικατασταθούν, με αποτέλεσμα την πλήρη παράλυση του κρατικού μηχανισμού. Επισημαίνεται ότι ακόμη και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι εταίροι αμφισβήτησαν εκ των υστέρων την ορθότητα αυτής της επιλογής», προσθέτει.

«Απέφυγε να δεσμευτεί για μόνιμες προσλήψεις, ακόμη και τώρα εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας και της ασφυκτικής πίεσης που ασκείται στο ΕΣΥ και άλλους τομείς του κοινωνικού κράτους», σημειώνει ο τομεάρχης,

«Δεν κατέρρευσε και τίποτα κατά τον κ. Βορίδη. Ας ρωτήσει τους χιλιάδες εργαζόμενους στο ΕΣΥ για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλλαν όλο αυτό το διάστημα για να κρατήσουν όρθιο το σύστημα, την ίδια στιγμή που ο ομοϊδεάτης του κ. Γεωργιάδης δήλωνε ότι θα τους βγάλει αυτός σε διαθεσιμότητα και δεν θα αφήσει την τρόικα να του κλέψει τη δόξα.

Ας ρωτήσει ο κ. Βορίδης τους χιλιάδες ανασφάλιστους που αποκλείστηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία. Ας ρωτήσει τους ανθρώπους με αναπηρία για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν καθημερινά λόγω της υποστελέχωσης και υπολειτουργίας προνοιακών δομών του κράτους. Ας ρωτήσει την εκπαιδευτική κοινότητα για τα πρωτοφανή κενά στην στελέχωση των σχολείων. Ας ρωτήσει τους μαθητές που έκαναν μάθημα με φωτοτυπίες. Ας ρωτήσει τα χιλιάδες παιδιά που αποκλείστηκαν από την Τεχνική Εκπαίδευση λόγω της αυθαίρετης κατάργησης ολόκληρων κλάδων και της απόλυσης των εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Ας ρωτήσει τους Δήμαρχους για την κατάρρευση των εσόδων και την αύξηση της παραβατικότητας που επέφερε η βίαιη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας», επισημαίνει ο κ. Ζαχαριάδης.

Ότι και να δηλώνει ο κ. Βορίδης, τονίζει ο τομεάρχης, η αλήθεια είναι πικρή για τον ίδιο και την παράταξή του: H κυβέρνηση Σαμαρά άφησε το δημόσιο τομέα στο χείλος του γκρεμού και αν ο κρατικός μηχανισμός άντεξε οφείλεται στην αυταπάρνηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και στις καίριες παρεμβάσεις της μετέπειτα κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

«Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι Έλληνες πολίτες, πως αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κράτησε όρθιο το ΕΣΥ, η τωρινή υγειονομική κρίση θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι Έλληνες πολίτες, ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που παρέλαβε μια δημόσια εκπαίδευση στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ανέστρεψε αυτή την πορεία με γενναία ενίσχυση σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, η κατάσταση θα είχε οδηγηθεί στο μη περαιτέρω. Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων και των λοιπών αυταρχικών πολιτικών των κ.κ. Σαμαρά΄ και Μητσοτάκη, ο δημόσιος τομέας θα είχε παραλύσει πλήρως», επισημαίνει.

Ακόμη και τώρα, τονίζει ο κ. Ζαχαριάδης, εν μέσω της τεράστιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, ο κ. Βορίδης παραμένει αμετανόητος. Ονειρεύεται αναβίωση της περιόδου Σαμαρά και την πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Νοσταλγεί τη θητεία του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και τις καταργήσεις κρίσιμων υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους.

Τελικά, σημειώνει, οι πρόσφατες αναφορές του για νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και θέσπιση μπόνους παραγωγικότητας δεν είναι τυχαίες. Πίσω από ωραία λόγια και δήθεν μεταρρυθμιστικές προτάσεις κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων: «Στόχος της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ήταν και παραμένει η απαξίωση και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Στόχος ήταν και παραμένει η εκχώρηση κρίσιμων τομέων του κοινωνικού κράτους σε διαπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η πανδημία δεν επέτρεψε στη ΝΔ να ξεδιπλώσει πλήρως το πρόγραμμά της. Ας μην αυταπατώνται όμως οι πολίτες. Όλοι στην κυβέρνηση με προεξάρχοντα τον κ. Μητσοτάκη επιδιώκουν την ολοκλήρωση του καταστροφικού έργου της κυβέρνησης Σαμαρά. Επιδιώκουν τη διάλυση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας. Επιδιώκουν τη δημιουργία ενός μικρού αναποτελεσματικού κράτους που θα λειτουργεί με αυταρχισμό και αμιγώς πελατειακούς όρους», υπογραμμίζει.

«Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε συνεργασία με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας θα τους χαλάσει τα σχέδια.

Η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η στήριξη ενός δημόσιου τομέα που θα λειτουργεί με όρους δημοκρατίας, διαφάνειας, κοινωνικής λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, όσο και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ζαχαριάδης.