Ο αρχι-ιμάμης της Αγια-Σοφιάς ζητά να αφαιρεθεί η κοσμικότητα από το Σύνταγμα της Τουρκίας

Ο επικεφαλής ιμάμης της Αγιά-Σοφιάς προέβη σε μία ακόμη αξίωση, από τότε που ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε αυξημένες αρμοδιότητες στο υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, μετά την εκ νέου μετατροπή του θρυλικού ναού σε τέμενος.

Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν ζήτησε να διαγραφεί ο όρος “κοσμικότητα” από το τουρκικό Σύνταγμα, καθώς επικαλέστηκε την πρόσφατη έκκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σύνταξη ενός νέου χάρτη.

“Δεν υπήρχε κοσμικότητα στα Συντάγματα του 1921 και του 1924. Η θρησκεία του κράτους ήταν το Ισλάμ. Η Δημοκρατία θα πρέπει να επιστρέψει στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις”, δήλωσε ο Μποϊνουκαλίν στις 10 Φεβρουαρίου ενώ χρησιμοποίησε το hashtag “Πρέπει να υπάρχει Ισλάμ στο Σύνταγμα”, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει διαδικτυακό trend.

Ο Μποϊνουκαλίν είπε επίσης ότι τα πρώτα τρία άρθρα του Συντάγματος, τα οποία λένε ότι η Τουρκία είναι δημοκρατικό και κοσμικό κράτος και αυτό δεν αλλάζει, θα πρέπει να μπορούν να υπόκεινται σε αλλαγές.

Μάλιστα χρησιμοποιώντας και μεγάλη δόση λαϊκισμού ο Μποϊνουκαλίν δήλωσε: “Εάν η εξουσία είναι στα χέρια του λαού, τότε θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν το Σύνταγμα όποτε και όποτε θέλουν”.

Πέτρος Κράνιας