Κορωνοϊός: Γιατί τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D θεωρούνται ασπίδα κατά του φονικού ιού;

Η εμφάνιση του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές όλων μας και το πιο τρομακτικό, που συμβαίνει με αυτόν τον ιό είναι πως δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για εκείνον. Οι εξελίξεις είναι απανωτές, καθώς και οι έρευνες καταπολέμησης του ιού είναι εντατικές. Μάλιστα, από μελέτες έχει προκύψει ότι η βιταμίνη D βοηθάει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σε προηγούμενο άρθρο μας «Κορωνοϊός: Οι τροφές που προστατεύουν και θωρακίζουν τον οργανισμό» είχαμε αναφερθεί στις τροφές που μας βοηθούν στην αντιμετώπιση του ιού, συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης D. Ας δούμε,όμως συγκεκριμένα γιατί η εν λόγω βιταμίνη θεωρείται κατάλληλη για την αντιμετώπιση του ιού.

Η βιταμίνη D είναι γνωστό πως δρα κατά της οστεοπόρωσης και της διατήρησης ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος, ωστόσο πια συνδέεται με την καταπολέμηση των ιώσεων. Συγκεκριμένα, μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως για παράδειγμα η βρογχίτιδα. Σε έρευνα με ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα έτος. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία.
Έχοντας αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό, οι επιστήμονες τείνουν να πιστεύουν ότι ένας οργανισμός κατάλληλα εφοδιασμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό απ’ ότι κάποιος που παρουσιάζει έλλειψη».