Βρετανία: Κάθειρξη έως και 10 ετών και πρόστιμα έως και 10.000 λιρών για όσους «σπάνε» την ταξιδιωτική καραντίνα

Δρακόντια μέτρα ανακοινώνει η Βρετανία για να αποφύγει τη μη τήρηση των ταξιδιωτικών περιορισμών – Μάλιστα όσοι ταξιδιώτες λένε ψέματα για το πού ήταν ενδέχεται να τους επιβληθεί κάθειρξη 10 ετών – Οι ταξιδιώτες θα πληρώνουν 1.750 λίρες για να μένουν σε ξενοδοχείο καραντίνας

Σκληρά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας και κυρίως των μεταλλάξεων παίρνει η βρετανική κυβέρνηση, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι επισκέπτες από το εξωτερικό, για τους οποίους ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων. Ανάμεσα σε αυτά, προβλέπεται ποινή 10 ετών για τους ταξιδιώτες που λένε ψέματα για τη χώρα από την οποία ταξίδεψαν.

Οι ταξιδιώτες που μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από 33 χώρες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να πληρώσουν έως και 1.750 λίρες για να αυτοαπομονωθούν στα ξενοδοχεία καραντίνας που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Επίσης, θα υπάρχουν ενισχυμένοι έλεγχοι για όλους τους διεθνείς ταξιδιώτες, με δύο τεστ που θα απαιτούνται κατά τη διάρκεια της καραντίνας από την επόμενη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από εβδομάδες επικρίσεων από τους Εργατικούς, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απέτυχε να επιβάλλει τεστ και υποχρεωτική καραντίνα σε ταξιδιώτες από χώρες όπου κυκλοφορούν οι νέες μεταλλάξεις ή διαθέτουν υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Χάνκοκ ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με 16 ξενοδοχεία με 4.600 δωμάτια, που θα διαμένουν όσοι μπαίνουν στη χώρα. Ο αριθμός θα μπορούσε σίγουρα να αυξηθεί.
Όποιος προσπαθήσει να αποκρύψει ότι βρισκόταν σε χώρα που βρίσκεται στην «κόκκινη λίστα» έως και 10 ημέρες πριν την άφιξή του, αντιμετωπίζει ποινή δέκα ετών. Σε αυτές περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής, της Νότιας Αφρικής, της Πορτογαλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα δωμάτιά τους και φυσικά δεν θα τους επιτραπεί να έρχονται σε επαφή με άλλους διαμένοντες. Θα υπάρχει εμφανής ασφάλεια για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση όπως και την απαραίτητη υποστήριξη» είπε ο Χάνκοκ.

Ήδη, όσοι ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται αρνητικό τεστ έως και 72 ωρών πριν ξεκινήσουν το ταξίδι. Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε μη κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου από χώρες της κόκκινης λίστας. Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από την επόμενη Δευτέρα.

Από τις 15 Φεβρουαρίου, όποιος εισέρχεται στη Βρετανία θα πρέπει να κάνει τεστ κορωνοϊού PCR τη δεύτερη και την όγδοη ημέρα αφότου φτάσουν και τεθούν σε καραντίνα, πλην των ελέγχων πριν το ταξίδι. Εάν ανιχνευτούν θετικοί, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για άλλες δέκα ημέρες.

Παράλληλα, θα επιβάλλονται πρόστιμα 1.000 λιρών για τους ταξιδιώτες που δεν κάνουν εξετάσεις πριν το ταξίδι και 5.000 λίρες πρόστιμο, που μπορεί να αυξηθεί και στις 10.000 για όποιον δεν μπει σε καραντίνα στα ξενοδοχεία που έχει ορίσει το κράτος.

Οι ταξιδιώτες που απαιτείται να μείνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας θα πρέπει να έχουν κάνει εκ των προτέρων κράτηση, μέσω συστήματος που ανοίγει την Πέμπτη. Επίσης, θα πληρώσει ποσό 1.750 λιρών, που καλύπτει το ξενοδοχείο, τη μεταφορά και τις εξετάσεις. Για τους συγκεκριμένους ταξιδιώτες θα επιτρέπεται να εισέρχονται από έναν μικρό αριθμό θυρών.