Βουτιά κάτω και από τις 760 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Ό,τι έχτισε χτες… γκρέμισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σημείωσε ισχυρές απώλειες, με χαμηλό βέβαια τζίρο και πάλι, με τον Γενικό Δείκτη όμως να επανέρχεται με βίαιο τρόπο κάτω και από τα επίπεδα των 760 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,72% στις 756,88 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 756,88 μονάδων (-2,72%) και 776,37 μονάδων (-0,21%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 521 χιλ. τεμάχια.

Βουτιά κάτω και από τις 760 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,12%, στις 1.803,96 μονάδες, ενώ επίσης στο -1,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.071,32 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,27% στις 447,78 μονάδες.

Με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η αγορά πήρε πίσω ό,τι κέρδισε στη χθεσινή της άνοδο, επιστρέφοντας στα γνώριμα επίπεδα χαμηλότερα των 760 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να δείχνει για ακόμη μία φορά το πόσο ευάλωτος είναι στις διαθέσεις των πωλητών, αλλά και στην αβεβαιότητα που επέστρεψε μαζί με την πιθανότητα του ολικού lockdown στην Αττική, θέτοντας την οικονομία στον… πάγο για τις επόμενες εβδομάδες και τουλάχιστον μέχρι να ελεγχθεί εκ νέου η πανδημία.

Η αγορά δεν μπορεί άλλωστε να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε “κόκκινο” συναγερμό για την πορεία των κρουσμάτων της πανδημίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, στο οποίο συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Το “αποτύπωμα” των δεικτών του κορονοϊού στην κοινότητα προκαλεί διάχυτη ανησυχία και προβληματισμό, με το όλο φάσμα των εξελίξεων να τίθεται στο…μικροσκόπιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ο αστερίσκος που έβαζαν αρκετοί αναλυτές στις αρχές του έτους, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να καθυστερήσει και θα είναι πιο αδύναμη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί για φέτος, λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών και της σχετικά αργής διάθεσης εμβολίων, φαίνεται να μετατρέπεται σε βασικό σενάριο, το οποίο θα αγγίξει, όπως όλα δείχνουν και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Τέλος, σήμερα, 9 Φεβρουαρίου αργά το βράδυ αναμένονται και οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές δεν θα έχουν “ελληνικό” ενδιαφέρον. Και αυτό διότι αν και αρκετοί ελληνικοί τίτλοι τηρούν τα ποιοτικά κριτήρια για επαναφορά στον MSCI Standard Index, δεν τηρούν το βασικότερο, που είναι το ύψος της κεφαλαιοποίησης.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι την ελληνική αγορά δεν θα επηρεάσουν άλλες αλλαγές, ειδικά εάν οι μεταβολές αφορούν τους δείκτες βαρύτητας σε άλλους τίτλους ξένων αγορών. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Μαρτίου 2021, αφήνοντας λιγότερες από τρεις εβδομάδες για πιθανά rebalancing στα χαρτοφυλάκια.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με βουτιά 6,20%, με την Alpha Bank να ολοκληρώνει στο -5,72% και την Εθνική στο -5,11%. Απώλειες 4,91% σημείωσε η Eurobank, με τις Titan, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 3%.

Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Φουρλή, Coca Cola, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ και άνω του 1% σε ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Σαράντης, με την Aegean να κλείνει χωρίς μεταβολή και τη Λάμδα στο +0,48%.