Ήπιες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς τα κέρδη των προηγούμενων ημερών εν μέσω της ανανεωμένης αισιοδοξίας για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης οδήγησαν σήμερα σε κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Οι προσδοκίες για ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης της οικονομίας στις ΗΠΑ, οι ελπίδες ότι οι εμβολιασμοί θα οδηγήσουν σταδιακά στην ανάσχεση της πανδημίας και τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα έδωσαν ώθηση στις αγορές τις τελευταίες ημέρες.

Αν και η έλευση των εμβολίων έχει βελτιώσει σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα αυστηρά μέτρα περιορισμού θα παραμένουν σε ισχύ για πολλούς μήνες ακόμα, ενώ σοβαροί κίνδυνοι προκύπτουν και από τις μεταλλάξεις του ιού που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν φαίνεται να προστατεύει από την ήπια και μέτρια μορφή της νόσου που προκαλεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού, γράφει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποίησε μια συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την αγορά άλλων 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid-19, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 410,42 μονάδες. Από την αρχή του μήνα ο δείκτης κερδίζει πάντως 3,7%.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,3% στις 14.011,80 μονάδες, περιορίζοντας τα κέρδη του από την αρχή του μήνα στο 4,3%.

Ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στις 5.691,54 μονάδες, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη επίσης 0,1% στις 6.531,56 μονάδες κλείνοντας με θετικό πρόσημο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε σε ποσοστό 1,4%.

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, η Total ανακοίνωσε μια τεράστια πτώση στα κέρδη για ολόκληρο το 2020, μετά από μια ταραχώδη χρονιά κατά την οποία οι τιμές πετρελαίου κατέρρευσαν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το καθαρά κέρδη για το 2020 ανήλθαν στα 4,06 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 3,86 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Refinitiv. Πρόκειται για πτώση 66% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με 11,8 δισ. δισ. δολάρια του 2019.