Νέο ρεκόρ για το bitcoin, πάνω από τα 44.000 δολάρια, μετά το “σπρώξιμο” από Tesla

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε το bitcoin τη Δευτέρα, μετά την ώθηση που δέχθηκε από την επένδυση της Tesla ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, η οποία προς το παρόν είναι η μεγαλύτερη εταιρεία που στηρίζει ανοιχτά το αμφιλεγόμενο κρυπτονόμισμα. Η Tesla ανακοίνωσε επίσης ότι θα δέχεται πλέον το ψηφιακό νόμισμα και ως μέθοδο πληρωμής για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της.

Το bitcoin σημείωσε “άλμα” 15% μετά τη γνωστοποίηση της Tesla προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την επένδυση που έκανε στο κρυπτονόμισμα, με την τιμή του να ξεπερνά για πρώτη φορά το φράγμα των 44.000 δολαρίων. Συγκεκριμένα, η τιμή του αναρριχήθηκε έως τα 44.801,87 δολάρια, πριν υποχωρήσει ελαφρώς στη συνέχεια. Στις 14.14 ώρα Ελλάδος η τιμή του κυμαινόταν στα 43.505 δολάρια.

Το γεγονός ότι η Tesla, μια από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, και ο επικεφαλής της Έλον Μασκ επενδύουν στο bitcoin αποτελεί ισχυρή κίνηση υποστήριξης προς την αγορά των κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει επικριθεί σφόδρα από τους υπεύθυνους χάραξης στρατηγικής για διευκόλυνση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνοδες δραστηριότητες.

“Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, στρέφοντας 1,5 δισ. δολάρια από το ταμείο της εταιρείας του στο bitcoin, καταδεικνύει τον βαθμό υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων από τους θεσμικούς επενδυτές”, αναφέρει ο Antoni Trenchev, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της λονδρέζικης εταιρείας Nexo, προσθέτοντας: “Η Τέσλα χάραξε τον δρόμο”.

Ο Trenchev δήλωσε ακόμη πως αναμένει μέχρι το τέλος του 2022 τουλάχιστον το 10% των εταιρειών του S&P 500 να επενδύσουν στο bitcoin.

Η Tesla φυσικά δεν είναι η πρώτη που επενδύει στο ψηφιακό νόμισμα, αν και σίγουρα είναι αυτή με το υψηλότερο προφίλ.

Η MicroStrategy Inc. έχει επενδύσει περίπου 1,1 δισ. δολάρια στο κρυπτονόμισμα, ενώ τον Οκτώβριο, η Square Inc., με επικεφαλής εδώ και χρόνια υπέρμαχο του ψηφιακού νομίσματος Τζακ Ντόρσεϊ, ανακοίνωσε ότι μετέτρεψε περίπου 50 εκατ. δολάρια από τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της σε bitcoin, από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και μετά.

Η πορεία του bitcoin μέχρι το σημερινό νέο ιστορικό υψηλό του χαρακτηρίζεται πάντως από έντονη μεταβλητότητα που συνεχίζει να προκαλεί αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές του. Ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές κάνουν λόγω για κερδοσκοπικό παιχνίδι και για φούσκα που αναπόφευκτα θα σκάσει. Υπάρχουν όμως και αυτοί που επισημαίνουν ότι οι υψηλού προφίλ υποστηρικτές του ψηφιακού νομίσματος και το ενδιαφέρον των μακροπρόθεσμων επενδυτών αποτελεί απόδειξη ενός πιο ανθεκτικού ράλι.

Σημειώνεται ότι το bitcoin έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 50% από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, ενώ πέρυσι η τιμή του σημείωσε άνοδο πάνω από 300%.

Τα μικρότερα κρυπτονομίσματα, όπως το ethereum και το XRP, που τείνουν να κινούνται παράλληλα με το bitcoin επίσης κατέγραψαν άλμα, σημειώνοντας άνοδο 5% και 4% αντίστοιχα.