Επίδομα θέρμανσης: Αύριο πληρώνονται οι δικαιούχοι – Μέχρι τις 10 πμ οι διορθώσεις

Στις ερωτοαπαντήσεις της ΑΑΔΕ «χάθηκαν» χιλιάδες δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Από αυτές οι πολίτες ενημερώνονται ότι «το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί στον ΑΦΜ του αιτούντος, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους TAXISnet κωδικούς με τους οποίους υποβλήθηκε ή θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση». Αυτό που κάποιοι ενδεχομένως αγνοούν είναι ότι η υπουργική απόφαση Α.1275/2020 αναφέρει ότι για το επίδομα θέρμανσης «δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας». Και έτσι γεννάται πρόβλημα, αν η απόδειξη αγοράς ή το ΙΒΑΝ είναι στο όνομα του άλλου συζύγου.

Μέχρι σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχεδόν 24.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, δεν είχαν δηλώσει σωστό ΙΒΑΝ στο myTaxisnet, ώστε να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το σχετικό ποσό.

Ωστόσο απομένουν λιγότερες από 24 ώρες για τις διορθώσεις αυτές, που πρέπει να γίνουν έως 10 το πρωί της Τρίτης το αργότερο. Ήδη 3.000 εξ αυτών το έπραξαν, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η πίστωση του ποσού στους τελικούς δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα.

Μέχρι σήμερα , έχουν αποπληρωθεί 355.314 δικαιούχοι, δηλαδή το 94% όσων πραγματοποίησαν αγορές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ.

Για το υπόλοιπο 6%, το πρόβλημα είναι πιο απλό -και δεν δικαιολογεί την καθυστέρηση στις διορθώσεις- αν κάποιος παρέλειψε απλώς να δηλώσει καν ΙΒΑΝ, ή είχε δηλώσει ανενεργό αριθμό. Για αυτό οι οδηγίες της ΑΑΔΕ είναι σαφείς:

«Ο νέος αριθμός λογαριασμού IBAN πρέπει να δηλωθεί στο myTAXISnet επιλέγοντας «Ο λογαριασμός μου» και συνδέεστε με τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς σας. Αφού συνδεθείτε, θα εμφανιστεί στα αριστερά της οθόνης το μενού της Εικόνας 2 από το οποίο επιλέγετε «Δήλωση Λογαριασμού – IBAN”. Στην οθόνη που θα εμφανιστεί επιλέγετε το πλήκτρο «Μεταβολή», δηλώνετε τον νέο αριθμό λογαριασμού IBAN και επιλέγετε το πλήκτρο «Καταχώριση».

Πρόβλημα όμως -που πολλοί δεν καταλαβαίνουν- δημιουργείται για όσους αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης. Οι οδηγίες (ερωτοαπαντήσεις) της ΑΑΔΕ λένε τα εξής:

Υπέβαλα την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς μου, αλλά τα παραστατικά αγοράς καυσίμων θέρμανσης αναγράφουν τον ΑΦΜ της συζύγου μου (ή το αντίστροφο). Θα υπάρξει πρόβλημα στην διασταύρωση των στοιχείων;

Θα υπάρξει πρόβλημα και δεν θα ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων μόνο αν πρόκειται για παραστατικά που αφορούν αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ενώ για τα λοιπά είδη καυσίμων θέρμανσης η διασταύρωση θα ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα.

Στην περίπτωση προβλήματος, για να λυθεί και να ολοκληρωθεί η διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει εγκαίρως να προβείτε σε μία μόνο από τις δύο παρακάτω ενέργειες:

α) πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος (11 Ιανουαρίου 2021), να κάνετε ανάκληση της αίτησης σας και να υποβάλει εκ νέου αίτηση η/ο σύζυγος σας με τους δικούς της/του TAXISnet κωδικούς.

β) αν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να ζητήσετε από τον προμηθευτή σας (πρατηριούχο) να αλλάξει τον ΑΦΜ αγοραστή και να δηλώσει της/του συζύγου σας.

Αυτά λένε οι οδηγίες. Και όσοι έχουν λάβει υπόψιν τους αυτήν την παράμετρο, με βάση όσα ήξεραν άλλωστε και από πέρυσι, έχουν δηλώσει στην απόδειξη, το όνομα εκείνου που έκανε την αίτηση με τους προσωπικούς κωδικούς του.

Ωστόσο, αν αυτό το έκανε η σύζυγος, η υπουργική απόφαση Α.1275/2020 αναφέρει τα εξής:

«Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος», κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013» εφόσον κάνουν κοινή δήλωση.

Τι λέει όμως αυτό το άρθρο 67, που δεν το λένε ξεκάθαρα οι «ερωτοαπαντήσεις» της ΑΑΔΕ;

«Υπόχρεος για την υποβολή της κοινής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του».

Εφόσον υπόχρεος είναι ο σύζυγος όμως, τότε με βάση την υπουργική απόφαση είναι και ο δικαιούχος του Επιδόματος. Και αν είναι ο δικαιούχος, πρέπει τα παραστατικά να είναι στο όνομα εκείνου που κάνει και την δήλωση, με τους κωδικούς taxisnet. Και αν έχουν δηλωθεί αποδείξεις στο όνομα του άλλου συζύγου, οι διορθώσεις έπρεπε να έχουν γίνει εντός 14 ημερών από την αγορά πετρελαίου.

Το ερώτημα είναι πλέον πόσοι από τους 24.000 έχουν πέσει σε αυτήν την «παγίδα» των διατάξεων και των οδηγιών, ή αν είναι ελάχιστοι ή και κανένας, οπότε η παράλειψη δήλωσης ΙΒΑΝ οφείλεται σε αμέλεια του δικαιούχοι που έχει κάνει μεν όλες τις άλλες διαδικασίες και δικαιούται τα χρήματα, αλλά δεν ολοκλήρωσε όλα όσα έπρεπε να κάνει.