Super League 1, Ολυμπιακός-ΟΦΗ 3-0: Επιβλητική επέλαση και ντεμπούτο Σωκράτη

Με γκολ των Εμβιλά (19′), Μασούρα (37′), Ελ Αραμπί (68′) ο Ολυμπιακός επικράτησε εύκολα 3-0 του ΟΦΗ, συνεχίζοντας την αήττητη πορεία του στη Super League 1 – Ντεμπούτο Παπασταθόπουλου, χαμένο πέναλτι του Φορτούνη στο 78′

Ακόμη ένα βήμα για την κατάκτηση του τίτλου έκανε σήμερα (7/2) ο Ολυμπιακός, καθώς επικράτησε με 3-0 του ΟΦΗ σε ένα ματς όπου κυρίως στο πρώτο ημίχρονο απώλεσε αρκετές ευκαιρίες. «τσούλησε» την μπάλα και έπαιξε ποδόσφαιρο κυριαρχίας.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Σα κάτω από τα γκολπόστ, τους Ανδρούτσο, Σεμέδο, Μπα, Ρέαμπτσιουκ στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Καμαρά, Εμβιλά στα «6αρο-8άρια», τους Μασούρα, Μπρουμά στα άκρα, τον Βαλμπουενά «10άρι» και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Γιώργος Σίμος παρέταξε τον Βάτερμαν στο τέρμα, τους Σελίμοβιτς, Διαμάντη, Λυμπεράκη στα στόπερ, τον Ουές δεξιό μπακ-χαφ, τον Κοροβέση αριστερό, τους Βαφέα, Στάικο στον άξονα, τους Γρίβα, Στάρτζεον στα άκρα και τον Γκαργκαλατζίδη στην κορυφή της επίθεσης.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΗΚΕ ΔΥΝΑΤΑ, ΠΙΕΖΕ ΚΑΙ ΕΒΓΑΖΕ ΦΑΣΕΙΣ

Σέντρα στο ματς και με το «καλημέρα» οι γηπεδούχοι ανέλαβαν τα ηνία και πήραν τον έλεγχο. Οι φιλοξενούμενοι που εκτός όλων των άλλων «έχασαν» τον Σολίς στην προθέρμανση, δεν μπορούσαν να κρατήσουν μπάλα και ο αγώνας παίζονταν στο δικό τους μισό. Μάλιστα οι «ερυθρόλευκοι» δεν αρκούνταν σε παράλληλο παιχνίδι έξω από τα αντίπαλα καρέ, αλλά έπαιζαν πολύ κάθετα, έβρισκαν χώρους και απειλούσαν. Ο Μασούρας στο 6′ τσίμπησε την μπάλα προ του Βάτερμαν (μετά από έξυπνη μεταβίβαση του Μπρουμά) αλλά δεν τελείωσε τη φάση (οι «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν πέναλτι, όμως ο Γκορτσίλας και VAR είπαν «παίζετε»), ενώ αμέσως μετά σε στατική φάση ο Εμβιλά βρέθηκε φάτσα με την κενή εστία στο δεύτερο δοκάρι, ωστόσο αιφνιδιάστηκε και δεν σκόραρε (ήταν και δύσκολο με τη φορά που είχε).

ΟΡΕΞΑΤΟΣ Ο ΡΕΑΜΠΤΣΙΟΥΚ

Σημείο αναφοράς σε αυτά τα λεπτά ήταν η παρουσία Ρεάμπτσιουκ από την αριστερή πλευρά καθώς ο Μολδαβός έπαιρνε πολλές πρωτοβουλίες, ενώ ορεξάτοι ήταν οι Βαλμπουενά, Μασούρας, Εμβιλά, Καμαρά. Οι δύο τελευταίοι πρέσαραν σωστά, οι δύο πρώτοι εναλλάσσονταν σε άκρα και παρτενέρ, τρόπο τινά, του Ελ Αραμπί και ο Μασούρας στο 9′ από θέση «9» πήρε την κεφαλιά μετά από σέντρα του Ανδρούτσου, όμως ο Βάτερμαν έδιωξε σε κόρνερ. Κάπου εκεί οι Μπρουμά, Μασούρας άλλαξαν πλευρές και στο 18′ η κατοχή ήταν στα επίπεδα του 65%-35% υπέρ του Ολυμπιακού που έμενε συνεχώς ψηλά. Οι Κρητικοί είχαν ψάξει σε αυτό το διάστημα 1-2 φορές το «τρανζίσιον», όμως δεν κατάφεραν να φανούν ουσιαστικά απειλητικοί.

Ο ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕΙ, Ο ΕΜΒΙΛΑ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΓΚΟΛ

Στο 19′ οι «ερυθρόλευκοι» είδαν να αποδίδουν οι καρποί της υπεροχής τους, παίζοντας ξανά κάθετα και με τον Μασούρα σε θέση φορ. Ο Καμαρά τον βρήκε με πολύ όμορφη κάθετη, εκείνος «έκοψε» για τον Ελ Αραμπί που πλάσαρε και ενώ ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει, ο Λυμπεράκης απομάκρυνε πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή. Στη συνέχεια της φάσης ο Εμβιλά με όμορφο συρτό σουτ την έστειλε στα δίχτυα του Βάτερμαν και άνοιξε το σκορ.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ 24′ «ΠΡΟΜΥΝΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΟΛ ΣΤΟ 37′

Το 1-0 δεν άλλαξε την εικόνα της αναμέτρησης και στο 24′ είδαμε μία φάση που ίσως αποτύπωνε τα δεδομένα της και θα τη «συναντούσαμε», αφαιρετικά, ξανά λίγο αργότερα. Τότε ο Ελ Αραμπί έκλεψε κάτω από τη σέντρα από τον Στάικο απόρροια του πρέσινγκ που ασκούσε, ο Ολυμπιακός βγήκε στην επίθεση με 4 παίκτες έναντι 3 αντιπάλων του, αλλά ο γκολκίπερ του ΟΦΗ έδιωξε το σουτ του Βαλμπουενά ύστερα από «στρώσιμο» του Μασούρα. Σε εκείνο το χρονικό σημείο οι τελικές ήταν 8-0 υπέρ των «ερυθρόλευκων», στατιστικό στοιχείο που «φωτογραφίζει» τα δεδομένα του ματς.

ΜΑΣΟΥΡΑΣ ΚΑΙ 2-0

Στο ημίωρο ήταν η σειρά του Καμαρά να απειλήσει με σουτ και στο 37′ είχαμε το 2-0, οπότε και φέραμε κατά νου την ευκαιρία του 24′ που αναφέραμε παραπάνω. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Βαλμπουενά να κλέψει περίπου στο ίδιο σημείο (από τον Βαφέα), έπαιξε γρήγορα και έστρωσε στον Μασούρα και ο 27χρονος πλάσαρε εύστοχα τον εξερχόμενο αντίπαλο πορτιέρε.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ο ΜΠΡΟΥΜΑ

Το σκορ ήταν ενδεικτικό της παρουσίας των δύο ομάδων στο γήπεδο, καθώς ο ΟΦΗ είχε περιοριστεί σε παθητικό ρόλο. Λίγο πριν την ανάπαυλα η αναγκαστική αλλαγή του Μπρούμα έφερε τον Φορτούνη στον άξονα και τον Βαλμπουενά στα άκρα, αλλά ο Γάλλος έπαιζε πιο ελεύθερα και δημιουργούσε υπεραρυθμίες. Στο 44′ ο Φορτούνης που μόλις είχε περάσει «φλέρταρε» με το 3-0 (σουτ μέσα από την περιοχή, λίγο άουτ),το γκολ του Ελ Αραμπί ακυρώθηκε ως οφ σάιντ και το ημίχρονο βρήκε τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ με 2-0. Και επειδή η… κουβέντα πήγε στον Βαλμπουενά, στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου πρωταγωνίστησε σε μία φάση που ναι μεν δεν έβγαλε ούτε τελική, αλλά αποτύπωσε την κλάση του. Από τα αριστερά πέρασε 2 αντιπάλους που τον ντουμπλάρισαν στο μαρκάρισμα, έπαιξε παράλληλα, αλλά η άμυνα του ΟΦΗ απομάκρυνε.

ΩΡΑ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Κακά τα ψέμματα ο αγώνας είχε ουσιαστικά τελειώσει και πλέον στην «εξίσωση» του Ολυμπιακού μπήκε ο όρος «διαχείριση», ενόψει και των σερί υποχρεώσεων που έχουν στο άμεσο μέλλον. Ετσι στα πρώτα λεπτά του δεύτερου μισού ναι μεν συνέχισε να έχει την κατοχή, αλλά δεν «έβγαζε» πολλές φάσεις. Ο Φορτούνης σε 1-2 περιπτώσεις επεδίωξε να φανεί απειλητικός μέσα από τα αντίπαλα καρέ, ενώ την ίδια στιγμή και ο ΟΦΗ παρουσιάστηκε πιο «μαζεμένος». Οι Κρητικοί έκλεισαν τους διαδρόμους, είχαν 1-2 τελικές και ισάριθμες επισκέψεις στα καρέ του Σα, αλλά δεν του έβαλαν «δύσκολα». Μάλιστα στο 61′ άλλαξαν και τη διάταξή τους σε τετράδα, δείχνοντας θέλησε να «μείνουν» στο ματς και να μην το παρατήσουν.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ 3-0

Ετσι φτάσαμε στο 64′ που σήμανε την ώρα της επιστροφής του Παπασταθόπουλου στη Super League. Ο 32χρονος στόπερ αντικατέστησε τότε τον Μπα και έπαιξε ξανά στο ελληνικό πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2008. Λίγο αργότερα (68′) ο Ελ Αραμπί βρήκε και εκείνος δίχτυα, καθώς σε εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη πήδηξε μαζί με τον Σεμέδο για την κεφαλιά, την πήρε εκείνος και «έγραψε» το 3-0.

ΔΟΚΑΡΙ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥΝΗ ΣΕ ΠΕΝΑΛΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 4-0

Νικητή ουσιαστικά είχαμε πια και το μόνο που απέμενε στο τελευταίο 20λεπτο και κάτι ήταν το τελικό σκορ. Ο Ολυμπιακός έστω και με «σβηστές» μηχανές έδειχνε πιο απειλητικός, αλλά ο Βάτερμαν και το δοκάρι του αρνήθηκαν, αθροιστικά, «δις» στον Φορτούνη και μία στον Καμαρά. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού απείλησε αρχικά στο 77′ με σουτ όπου και αντέδρασε σωστά ο Ολλανδός γκολκίπερ, ενώ λίγο αργότερα (78′) καταλογίστηκε πέναλτι σε ανατροπή του Τιάγκο Σίλβα από τον Σελίμοβιτς. Οι δυο τους βρέθηκαν σε απόσταση 11 βημάτων, ο Φορτούνης εκτέλεσε στη δεξιά γωνία του 37χρονου κίπερ, όμως η μπάλα αποκρούστηκε από το κάθετο δοκάρι του. Λίγο πριν το φινάλε (86΄) και ενώ οι Κρητικοί έπαιζαν με 10 (ο Σελίμοβιτς είχε περάσει εκτός λόγω τραυματισμού) ο Καμαρά σούταρε μέσα από το «κουτί», όμως ο έμπειρος γκολκίπερ αντέδρασε εκ νέου σωστά.

MVP: Οι Καμαρά, Εμβιλά. Ο «ερυθρόλευκος» άξονας κυριάρχησε, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο όπου και κρίθηκαν τα πάντα. Πρέσαραν ψηλά και σωστά, ενώ από τον πρώτο ξεκίνησε το 1-0 και ο δεύτερος το τελείωσε. Ηταν.. παντού.

Στο ύψος του: Πολύ καλό ματς από τους Μασούρα (1 γκολ, συμμετοχή και στο πρώτο «ερυθρόλευκο» τέρμα). Ελ Αραμπί (σκόραρε, ήταν «μέσα» στο 1-0), Βαλμπουενά («έφτιαξε» ουσιαστικά το 2-0).

Αδύναμος κρίκος: Ο Στάρτζεον. Ο ΟΦΗ δεν μπόρεσε να κρατήσει μπάλα και δεν πήρε βοήθειες από τους μεσοεπιθετικούς του. Ο Πορτογάλος που είναι ποιοτικός, δεν του έδωσε τις ανάσες που χρειάζονταν.

Το στραγάλι: Μέσω VAR ακυρώθηκε ως οφ σάιντ το γκολ του Ελ Αραμπί στο 41′ μετά από παράλληλη του Ρέαμπτσιουκ. Οι «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν πέναλτι στη φάση του 6′ όταν ο Μασούρας «τσίμπησε» την μπάλα προ του Βάτερμαν, αλλά Γκαρτσίλας και VAR έδειξαν κόρνερ,

Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Ο Ολυμπιακός κέρδισε δίκαια. Από την αρχή κυριάρχησε, έβγαλε φάσεις και ναι μεν στο δεύτερο μισό «κατέβασε ταχύτητα», θα μπορούσε να διευρύνει περαιτέρω τον δείκτη του σκορ. Οι τελικές ήταν 21-7 υπέρ του (8-0 στο 25′), ενώ είχε και 19 εύστοχα γεμίσματα έναντι μόλις 2 του ΟΦΗ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ανδρούτσος, Μπα (64′ Παπασταθόπουλος), Σεμέδο, Ρέαμπτσιουκ, Καμαρά, Εμβιλά, Βαλμπουενά (64′ Τιάγκο Σίλβα), Μασούρας (70′ Ραντζέλοβιτς), Μπρούμα (40′ Φορτούνης), Ελ Αραμπί (70′ Χασάν).

ΟΦΗ: Βάτερμαν, Ουές, Σελίμοβιτς, Διαμαντής (61′ Μίγγος), Λυμπεράκης, Κοροβέσης (62′ Γιαννούλης), Στάικος, Βαφέας (78′ Ντε Γκουζμάν), Γρίβας, Στάρτζεον (78′ Καστάνιος), Γκαργκαλατζίδης (62′ Σαρδινέρο).