Ολλανδία: Ισχυρή χιονοθύελλα σαρώνει τη χώρα, η πρώτη τα τελευταία 10 χρόνια

Ισχυρή χιονοθύελλα σάρωσε σήμερα την Ολλανδία, η πρώτη τα τελευταία 10 χρόνια, διαταράσσοντας τη σιδηροδρομική και οδική κυκλοφορία, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο διαπερνά τη βόρεια Ευρώπη.

Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες επηρεάστηκαν επίσης στη Γερμανία, ενώ στην άλλη πλευρά της Βόρειας Θάλασσας, η Βρετανία προετοιμάζεται για την έλευση αυτής της καταιγίδας που ονομάστηκε “Darcy” από τους Ολλανδούς μετεωρολόγους.

“Είναι η πρώτη χιονοθύελλα (στη χώρα) εδώ και πολύ καιρό: η τελευταία ήταν τον Ιανουάριο του 2010”, σύμφωνα με τον ιστότοπο πρόγνωσης καιρού Weer.nl.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ολλανδίας KNMI εξέδωσε σήμερα “κόκκινη” προειδοποίηση σε όλη τη χώρα λόγω των ανέμων που μπορεί να φθάσουν τα 90 χλμ. την ώρα και του “ψύχους”.

Η ολλανδική κυβέρνηση έκλεισε για αρκετές ημέρες όλα τα κέντρα ελέγχου για τον κορονοϊό, λόγω της σοβαρότητας των συνθηκών, καθώς κύμα ψύχους αναμένεται να σαρώσει τη χώρα τις επόμενες δέκα ημέρες.

Οι περισσότερες περιοχές της Ολλανδίας καλύφθηκαν σήμερα από χιόνι πάχους 5 έως 10 εκατοστών, αλλά κατά τόπους το πάχος του χιονιού έφθανε τα 30 εκατοστά, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Όλα τα δρομολόγια των τραίνων ακυρώθηκαν στη χώρα μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής τουλάχιστον, ανακοίνωσε η εταιρία ολλανδικών σιδηροδρόμων NS.

Σχεδόν 85 αυτοκίνητα εξετράπησαν της πορείας τους λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων από τη χιονόπτωση, σύμφωνα με την ολλανδική αρχή υποδομών, που συμβουλεύει τους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Μια φωτογραφία που ανάρτησαν στο Twitter οι τοπικές αρχές δείχνει ένα εκχιονιστικό μηχάνημα πεσμένο σε χαντάκι.

Πατινάζ στον πάγο

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αύξησαν επίσης στους Ολλανδούς την ελπίδα να δουν τα κανάλια να παγώνουν και να κάνουν πατινάζ.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι το πατινάζ θα επιτραπεί εάν τα κανάλια παγώσουν, κάτι που μπορεί να συμβεί για πρώτη φορά από το 2019, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στους Ολλανδούς την ανάγκη να σεβαστούν την κοινωνική απόσταση και να αποφύγουν τις πτώσεις ώστε να μην επιβαρύνουν τα ήδη υπερφορτωμένα νοσοκομεία.

Ωστόσο η ελπίδα ότι θα μπορούσε να διοργανωθεί για πρώτη φορά από το 1997 ένας μυθικός αγώνας πατινάζ ταχύτητας, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα, εξανεμίστηκε λόγω των περιορισμών που οφείλονται στην επιδημία του κορονοϊού. Ο αγώνας Elfstedentocht, στον οποίο οι διαγωνιζόμενοι καλύπτουν διαδρομή 200 χιλιομέτρων διασχίζοντας 11 πόλεις δεν έχει διεξαχθεί για περισσότερο από δύο δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στη Γερμανία, οι χιονοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των τραίνων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (δυτικά), την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας (18 εκατομμύρια κάτοικοι), καθώς και στις σιδηροδρομικές μεταφορές που αναχωρούν από το Αμβούργο (βόρεια).

Το χιόνι προκάλεσε επίσης σημαντικές καθυστερήσεις στην οδική κυκλοφορία σε αυτήν τη χώρα, ενώ 222 ατυχήματα καταμετρήθηκαν από το απόγευμα του Σαββάτου, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Χιόνι, το ύψος του οποίου αναμένεται να φθάσει μέχρι και 40 εκατοστά, αναμένεται να πέσει σε ορισμένα μέρη της βόρειας Γερμανίας κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας (Κυριακή προς Δευτέρα), σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία DWD.

Το Βέλγιο, γειτονική χώρα της Ολλανδίας, καλύφθηκε από ένα ελαφρύ στρώμα χιονιού, αλλά αναμένει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη Βρετανία, οι αρχές εξέδωσαν πορτοκαλί ειδοποίηση για επιδείνωση του καιρού στη νοτιοανατολική Αγγλία, λόγω των πιθανών αποκλεισμών δρόμων από το χιόνι και της αναμενόμενης διατάραξης των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ