Η διαχρονική “πληγή” των εκκρεμών συντάξεων – Πότε θα λυθεί

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Μπορεί το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων να αποτελεί πλέον πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας, αλλά αυτό δεν “γεννήθηκε” τελευταία.

Αντίθετα, αποτελεί μία διαχρονική “πληγή”, η οποία άνοιξε προ 5ετίας – αν και στα συρτάρια των ταμείων υπάρχουν αιτήσεις ακόμα και από το 2013!- και μεγάλωσε ιδίως μετά το 2018.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των Ταμείων, οι εκκρεμείς συντάξεις οι οποίες συσσωρεύτηκαν ανά έτος από το 2016 για να φτάσουν φέτος στο “κατώφλι” των 170.000 έχουν ως εξής :

– Το 2016 έμειναν εκκρεμείς 4.150 εκκρεμείς συντάξεις

–  Το 2017 εκκρεμείς ήταν 11.340

– Το 2018 έφτασαν κοντά στις 27.000

–  Το 2019 εκτοξεύτηκαν στις 75.000

–  Το 2020 έπεσαν στις 47.000 (σ.σ. δεν έχει ολοκληρωθεί η “απογραφή” τους)

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης,   σε σχέση με το νέο μηχανισμό καταβολής προ-προσωρινών εθνικών συντάξεων (ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το νωρίτερο από τον Απρίλιο του 2021), θα δοθεί προτεραιότητα στις συντάξεις οι αιτήσεις των οποίων έχουν υποβληθεί πριν το 2018.

Αυτό σημαίνει, πως  σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων ανά έτος, προτεραιότητα θα δοθεί σε έως  42.390 εκκρεμείς συντάξεις, οι οποίες συσσωρεύτηκαν στο διάστημα 2016-2018.

Έπειτα, όπως προκύπτει από τις ίδιες δηλώσεις, θα δοθεί έμφαση στις υπόλοιπες 122.000 εκκρεμείς συντάξεις της περιόδου 2019-2020.

Ωστόσο, από το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι 32.000 προσωρινές συντάξεις, οι οποίες ήδη καταβάλλονται, αλλά και εκείνες που δρομολογούνται να καταβληθούν (ιδίως του Δημοσίου).

Εκτιμήσεις στελεχών των ταμείων αναφέρουν πως το δρόμο της εθνικής σύνταξης (ως προ-προσωρινής σύνταξης) θα λάβουν περισσότερες από 70.000, οι οποίες υπολογίστηκαν καταρχάς από κύκλους του υπουργείου Εργασίας. Και συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις στελεχών μιλούν ακόμα και 90.000-100.000 προ-προσωρινές συντάξεις.

Όπως έχει δηλώσει ο κος Χατζηδάκης, θα διερευνηθεί η χρήση των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα για την καταχώρηση των στοιχείων και την προετοιμασία των φακέλων και  επεσήμανε ότι θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα για πιο προβληματικά ταμεία όπως ΝΑΤ, ΤΣΑΥ, ΤΣΕΜΕΔΕ έτσι ώστε να δοθεί η προτεραιότητα που πρέπει.

Παράλληλα, ο ίδιος έχει σημειώσει  πως έχουν ζητηθεί προτάσεις για απλούστευση της έκδοσης των συντάξεων.

Τονίζεται  ότι δεν επηρεάζονται όσα ισχύουν για την προσωρινή σύνταξη από τη νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, η οποία προβλέπει την άμεση καταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης σε όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά και αναδρομικών ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εκκρεμεί η αίτησή τους.

Για την απονομή των συντάξεων εκ των πραγμάτων θα υφίστανται τρία βήματα:

1. Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η εθνική σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο εργασίας).

2. Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να “τρέχει” κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα, ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη, εφόσον έχει υποβάλει σχετικό αίτημα, στο επίπεδο που ήδη προβλέπεται από το νόμο.

3. Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δύο εφαρμογές, που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση, η οποία ετοιμάζεται:

– Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της εθνικής σύνταξης για όλους τους μήνες της αναμονής.

– Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη άμεσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.