Κορωνοϊός – Ισραήλ: Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα από την Κυριακή η κυβέρνηση Νετανιάχου

To Ισραήλ που ηγείται στην κούρσα των εμβολιασμών παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα από το πρωί της Κυριακής, ωστόσο, θα διατηρήσει κλειστά τα διεθνή αεροδρόμια και τα χερσαία σύνορά του.

H απόφαση της κυβέρνησης του Μπένζαμιν Νετανιάχου έρχεται μετά την ελαφρά μείωση του κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα που ηγείται στην κούρσα εμβολιασμών παγκοσμίως.

Παππούδες και γιαγιάδες μπορούν πλέον να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους αφού έχουν πλέον κάνει το εμβόλιο των Pfizer/BionTech, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, από τις επτά το πρωί της Κυριακής, οι Ισραηλινοί θα μπορούν πλέον να μετακινούνται σε απόσταση μεγαλύτερου του ενός χιλιομέτρου από τα σπίτια τους.

Επιπλέον, θα ανοίξουν υπηρεσίες, όπως κομμωτήρια και κέντρα ομορφιάς, ενώ θα επαναλειτουργήσουν τα καταφύγια και τα εθνικά πάρκα.

Τα ξενοδοχεία, πάντως, θα παραμείνουν κλειστά ενώ τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να εξυπηρετούν μόνο με click away. To αεροδρόμιο «Ben Gurion» του Τελ Αβίβ, όπου οι διεθνείς πτήσεις έχουν ανασταλεί από τις 24 Ιανουαρίου όπως και τα σύνορα της χώρας θα παραμείνουν κλειστά.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ ηγείται στην κούρσα των εμβολιασμών παγκοσμίως, εξακολουθεί να καταγράφει, ημερησίως, κατά μέσο 6.500 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19.

Παρά τα περιοριστικά μέτρα, ο Ιανουάριος ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας στο στη χώρα, με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους να πεθαίνουν λόγω covid-19.

Μία εξήγηση που δίνουν οι λοιμωξιολόγοι για τα αυξημένα κρούσματα είναι το γεγονός πως στη χώρα γίνονται πολλά τεστ που ανιχνεύουν και τους ασυμπτωματικούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το Ισραήλ έχει καταγράψει συνολικά από την έναρξη της πανδημίας περισσότερα από 675.000 κρούσματα Covid-19 και 5.019 θανάτους.

Το Ισραήλ ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμών στις 19 Δεκεμβρίου και μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 35% του πληθυσμού του.

Στη χώρα των 9 εκατομμυρίων κατοίκων, η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο να έχει εμβολιαστεί έως τον Μάρτιο το 50% του πληθυσμού. Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία της χώρας ελπίζει να προλάβει τη διασπορά των νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι, οι ισραηλινές αρχές έχουν δεσμευθεί να μοιραστούν τα δεδομένα που συγκεντρώνουν από την εκστρατεία εμβολιασμού με τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer με αντάλλαγμα τη γρήγορη παράδοση εμβολίων.

Χθες, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπένζαμιν Νετανιάχου μίλησε για την επιτυχία του προγράμματος σε παρέμβασή του σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Τις τελευταίες 16 ημέρες, μεταξύ των πολιτών άνω των 60 ετών, καταγράφηκε μια μείωση 26% των νοσηλειών για σοβαρές (επιπλοκές) και μια μείωση περίπου 45% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα των εμβολίων», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου πατάει… γκάζι στους εμβολιασμούς, υπάρχουν πολλοί που γυρνούν την… πλάτη τους στα περιοριστικά μέτρα.

Όπως την προηγούμενη Κυριακή, που χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι παραβίασαν το lockdown για να συμμετάσχουν στην κηδεία ενός ραβίνου στην Ιερουσαλήμ.

Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία εβδομάδα το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε μεγάλη αύξηση των προστίμων στους παραβάτες.