Καστοριά: Έρευνες για την έκρηξη και την κατάρρευση ξενοδοχείου

Απαντήσεις στα αίτια της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο «Tsamis» στην Καστοριά, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική κατάρρευση του κτιρίου, αναμένεται να δώσει η προανάκριση που ξεκίνησε ήδη από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς.

Ορίσθηκαν ήδη τρεις πραγματογνώμονες που αναμένεται με την έρευνα και το πόρισμα που θα συντάξουν, να δώσουν απαντήσεις στα αίτια που οδήγησαν, όχι μόνο στην έκρηξη αλλά και στην κατάρρευση του ξενοδοχείου.

Ταυτόχρονα η Πυροσβεστική υπηρεσία με σήμα της στην περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε την συνδρομή πυροτεχνουργών της ΕΛΑΣ προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ίχνη εκρηκτικών ουσιών στα χαλάσματα του κτιρίου. Λόγω της ιδιαιτερότητας του συμβάντος θα μεταβεί στην Καστοριά ειδικό κλιμάκιο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών από την Θεσσαλονίκη.

Επίσης έχει ζητηθεί η συνδρομή του τμήματος Ασφάλειας της Αστυνομικής διεύθυνσης Καστοριάς για την ύπαρξη οπτικού υλικού από κάμερες παρακολούθησης ακόμη και από παρακείμενα κτίρια πλησίον του ξενοδοχείου.

Αυτό που είναι ήδη γνωστό από τις διαβεβαιώσεις του ιδιοκτήτη προς τις αρμόδιες αρχές είναι ότι στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου γινόταν χρήση υγραερίου ενώ οι δεξαμενές τροφοδοσίας παραμένουν άθικτες σε χώρο εκτός του κτιρίου.

Εξαιτίας της ισχυρής έκρηξης δημιουργήθηκε ένα πολύ μεγάλο ωστικό κύμα με αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφές σε κτίρια ακόμη και σε ακτίνα μεγαλύτερη των 150 μέτρων. Έσπασαν τζαμαρίες παρακείμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος ενώ το τηλεφωνικό καλώδιο δικτύου του ΟΤΕ κόπηκε σαν κλωστή από μεταλλικό αντικείμενο η γυαλί που εκσφενδονίστηκε σε απόσταση 60 μέτρων.

Το ξενοδοχείο είχε ανακαινισθεί μόλις το 2010, διέθετε 75 κλίνες και πέντε σουίτες και ήταν ένα από τα εμβληματικά τουριστικά συγκροτήματα της Καστοριάς.