Στο +2% το Χρηματιστήριο την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Θετική, με πολύ κόπο και λίγο… τζίρο, ήταν η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έκλεισε και σήμερα ανοδικά, άφησε πολλά ερωτηματικά για τις δυνάμεις να κινηθεί υψηλότερα και να αναιρέσει την αρνητική βραχυπρόθεσμη τάση του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 764,60 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 762,05 μονάδων (+0,17%) και 770,58 μονάδων (+1,29%). Ο τζίρος ανήλθε στα 44 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 802 χιλ. τεμάχια.

Στο +2% το Χρηματιστήριο την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,63%, στις 1.782,15 μονάδες, ενώ στο +0,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.069,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,38% στις 458,46 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,02%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 2,64%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,43%.

Σε μια παρατεταμένη εσωστρεφή αναμονή έχει εισέλθει το Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς το ενδιαφέρον έχει επιστρέψει στη διαχείριση της πανδημίας και τον ρυθμό των εμβολιασμών, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Η ελληνική αγορά έχει χάσει την επαφή της με τον διεθνή παράγοντα, γεγονός που τις έχει στερήσει την δυναμική του ξεκινήματος της χρονιάς και έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του ενδιαφέροντος όπως αυτό εκφράζεται από τις συναλλαγές.

Καταλύτες υπάρχουν και από τις δύο πλευρές ωστόσο ακόμα και σε ενδεχόμενα με αρνητικό ήχο (ύψος δανείων σε αναστολή πληρωμών, αύξηση κεφαλαίου Τράπεζας Πειραιώς, αύξηση κεφαλαίου Aegean κ.λπ.) δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα είτε για το τελικό μέγεθος, είτε για τον χρόνο διεξαγωγής των σκοπούμενων εταιρικών πράξεων. Έτσι λοιπόν, το βασικό ζητούμενο παραμένει η ταχύτητα των εμβολιασμών προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητικό μέγεθος ανοσίας του πληθυσμού κατά τους σημαντικούς καλοκαιρινούς μήνες.

Παρά τις άνευρες συναλλαγές το περιεχόμενο των επιχειρηματικών νέων της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου θα μπορούσε να θεωρηθεί από συμπαθητικό έως θετικό. Ξεκινώντας από τις τράπεζες, η δημοσιοποίηση των παραμέτρων για τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής έδειξε ότι η άσκηση είναι διαχειρίσιμη και εντός των κεφαλαιακών δυνατοτήτων των ελληνικών τραπεζών. Τα μεγέθη της Μυτιληναίος κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ η προοπτική της φετινής χρήσης χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του ομίλου. Η Jumbo τέλος ανακοίνωσε μεγέθη τζίρου ανάλογα με τα περυσινά για τον πρώτο μήνα του έτους γεγονός που αποτελεί θετική έκπληξη τηρουμένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στο λιανεμπόριο. Τα καλά νέα εξισορρόπησαν την αρνητική φημολογία ενός νέου αυστηρού πακέτου περιοριστικών μέτρων δίνοντας κάποιους πόντους αισιοδοξίας στην αγορά.

Τεχνικά η πτωτική δυναμική ανακόπηκε, οι πωλήσεις αναχαιτίστηκαν και με μικρό σχετικά τζίρο ο Γενικός Δείκτης τελείωσε την εβδομάδα με αξιόλογα κέρδη. Οι πωλητές αν και είχαν μια μεγάλη ευκαιρία να ωθήσουν τις τιμές προς την περιοχή στήριξης των 710 μονάδων “έμειναν” από δυνάμεις και με σχετικά χαμηλούς τζίρους ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 750 μονάδες. Για να υπάρξει ωστόσο κάποια ουσιώδης αλλαγή στο βραχυπρόθεσμο σκηνικό θα χρειαστεί κλείσιμο πάνω από τις 771 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κινείται ο κινητός μέσος των 30 ημερών.

Η εκεχειρία πάνω από τις 750 μονάδες χαρακτηρίζεται εύθραυστη καθώς ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής της καθοδικής τάσης ωστόσο το κλείσιμο της ψαλίδας με την χρονοσειρά των 30 ημερών δίνει μικρό πλεονέκτημα για τους αγοραστές την ερχόμενη εβδομάδα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα πρόσημα τελικά ήταν μοιρασμένα, αν και ενδοσυνεδριακά σχεδόν το σύνολο του FTSE 25 κινήθηκε θετικά. Η Jumbo σημείωσε κέρδη 4,17% με τη Eurobank να ακολουθεί με το δικό της +2,08%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχάλκο, Alpha Bank, Coca Cola, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίος και Aegean.

Στον αντίποδα, η Λάμδα υποχώρησε κατά 1,10%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Titan, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή η ΕΥΔΑΠ.