ΠΑΤΡΑ: Πρωτότυπη διαδικτυακή θεατρική παράσταση με τίτλο «Μια καρναβαλική ιστορία»

Στο πλαίσιο του προσανατολισμού του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 «Τέχνες-Θεάματα» που συνδέει την κορυφαία διοργάνωση με τις Τέχνες και λόγω της υπάρχουσας κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πρόκειται να προβληθεί μια πρωτότυπη διαδικτυακή θεατρική παράσταση με τίτλο «Μια καρναβαλική ιστορία» εμπνευσμένη από την καρναβαλική ιστορία της Πάτρας.
Για την προετοιμασία και βιντεοσκόπηση της παράστασης θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Η πρωτοτυπία της παράστασης συνίσταται σε μια διττή παράμετρο• αφενός στην τεχνική πρωτοτυπία με τη μορφή ραδιοπτικού θεάτρου και η δεύτερη αφορά τη σκηνοθετική σύλληψη, σε συγκερασμό με την καρναβαλική ιστορία της Πάτρας. Στο συγκεκριμένο διαδικτυακό θέατρο η παράσταση θα είναι προσβάσιμη, όχι μόνο από Πατρινό αλλά από παγκόσμιο κοινό.
Το έργο ξεκινάει στο 1900 όπου ένας κύριος αγοράζει από ένα παιδάκι μια εφημερίδα. Αμέσως, ξεκινάει το διάβασμα, δυνατά, της εφημερίδας εν είδει αφηγηματικού μοτίβου (με συνεχή ανάγνωση καθ΄ όλη τη διάρκεια της παράστασης).
Στο διάβασμα-αφήγηση, ακούγονται τα αποκόμματα των εφημερίδων που αναφέρονται στα καρναβάλια – και μόνο- από το 1900 έως το 1978, όπως είναι καταγεγραμμένα στο μουσείο τύπου της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. Επιπλέον, το διάβασμα των εφημερίδων, θα συνδέει την καρναβαλική ιστορία της πόλης με την παράσταση, καθώς στην αφήγηση των αποσπασμάτων δυο ηθοποιοί θα απεικονίζουν κατά το δυνατόν παραστατικά και οι εξειδικευμένοι συνεργάτες (εικαστικός, ενδυματολόγος) ενδυματολογικά, το πλέγμα και την εσωτερικότητα αυτών που ακούγονται, αναδεικνύοντας την ιστορία που περιγράφεται από τον αφηγητή. Το background, θα φωτογραφίζει την κάθε εποχή, προάγοντας την περιρρέουσα καρναβαλική ατμόσφαιρα. Τέλος, θα ολοκληρώσουμε το 1978 λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχουν ακόμα γενιές που θυμούνται την καρναβαλική ιστορία και έχουν συμμετάσχει μετά το 1980. Ουσιαστικά, θα προάγουμε το ιστορικό πολιτισμικό πλαίσιο του καρναβαλιού αποφεύγοντας την ζώσα ακόμα ιστορία των τελευταίων 30 χρόνων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Σκηνοθέτης: Δημήτριος Ζαπάντης
Ηθοποιός: Δημήτρης Βαμβακάς
Ηθοποιός: Δήμητρα Θεοδωροπούλου
Ενδυματολόγος: Ελένη Ασλανίδη
Εικαστική Σύλληψη: Ιωάννης Κοψίνης
Μουσική Κάλυψη: Αθανάσιος Ευστρατιάδης
Τηλεοπτική Κάλυψη: Μάνος Μπουσές
Τεχνική Υποστήριξη: Χρήστος Αναγνωστόπουλος

Η θεατρική παράσταση με τίτλο «Μια καρναβαλική ιστορία» θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Πατρινού Καρναβαλιού carnivalpatras.gr
H ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας ευχαριστεί το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ για τη διάθεση των αποκομμάτων των εφημερίδων.