Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές, με το βλέμμα στην πανδημία

Θετικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η οικονομική ανάκαμψη, μετά την πανδημία, δεν είναι πολύ μακριά, παραμένοντας ωστόσο συγκρατημένοι, καθώς συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,54% στις 409,47 μονάδες καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις ανακοινώσεις κολοσσών όπως η Deutsche Bank, η Unilever, η Shell, η Infineon, η Roche και η Enel.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,93% στις 14.063,90 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 κέρδισε επίσης 0,82% στις 5.608,54 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση 0,02% στις 6.506,30 μονάδες μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της.

Ειδικότερα, η BoE διατήρησε αμετάβλητα το βασικό επιτόκιό της στο 0,1%, όπως και το μέγεθος του συνολικού προγράμματος αγοράς assets, στα 895 δισ. στερλίνες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε κέρδη 1,64% στις 22.897,50 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,38% στις 8.123.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Deutsche Bank ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη το 2020, αντλώντας ώθηση από τις ισχυρές επιδόσεις στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Royal Dutch Shell, από την πλευρά του, κατέγραψε μεγάλη πτώση στα κέρδη του για το έτος, καθώς η πανδημία συνεχίζει να πλήττει την παγκόσμια ζήτηση.

Στα μάκρο της ημέρας, άνοδο σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο, στην Ευρωζώνη, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά το νέο κύμα της πανδημίας που υποχρέωσε πολλές κυβερνήσεις να αυστηριοποιήσουν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 2% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 0,5%, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Όσον αφορά μεμονωμένες μετοχές, η ισπανική τράπεζα BBVA σημείωσε άνοδο 7,69%, αφού συμφώνησε την πώληση της τραπεζικής υπηρεσίας Holvi.

Η γαλλική εταιρεία λογισμικού Dassault Systemes σημείωσε άνοδο 5,58% μετά την πρόβλεψη αύξησης των εσόδων της για το 2021, λόγω της ισχυρής απόδοσης  των δραστηριοτήτων της στον τομέα των κλινικών δοκιμών.

Η μετοχή της Bayer σημείωσε άνοδο 4,89% αφού ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός κατέληξε σε συμφωνία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διευθετήσει μελλοντικές αξιώσεις αποζημιώσεων στις ΗΠΑ για το  παρασιτοκτόνο Roundup, το οποίο φέρεται να συνδέεται με κρούσματα  καρκίνου.

Από την άλλη, στην άλλη όχθη του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip, ο όμιλος καταναλωτικών αγαθών Unilever υποχώρησε 6,2%, μετά τα αποτελέσματα του έτους τα οποία ανακοίνωσε.