ΠΑΤΡΑ: Προτάσεις και παρατηρήσεις για την πορεία του εμβολιασμού και την έξαρση κρουσμάτων – Από της παράταξη ΑΚΙ ΔΗΚΙ

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας που έχουν εξαγγελθεί από την ΟΕΝΓΕ ,την πορεία του εμβολιασμού και την έξαρση κρουσμάτων στην Αχαια θα θέλαμε να κάνουμε τις εξής προτάσεις και παρατηρήσεις:

 Ο εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική και ουσιαστική γραμμή άμυνας απέναντι στο κορωνοιό. Επιτάσσεται να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό με τη μεγαλύτερη μαζικότητα. Αυτή είναι μια κοινή παραδοχή που πρέπει να υπηρετηθεί από το σύνολο της ιατρικής κοινότητας Το ιδανικό θα ήταν να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΠΦΥ. Λόγω του τεραστίου μεγέθους του εγχειρήματος -70% του συνόλου του πληθυσμού που πρόκειται να εμβολιασθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεγάλος αριθμός υγειονομικών που πρέπει να συμμετάσχουν αλλά και ψηφιοποίηση με sms και e mail σε πραγματικό χρόνο – κρίθηκε η παρουσία των Νοσοκομείων απαραίτητη. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, αντιλαμβανόμαστε το αναγκαίο ΄΄κακό΄΄ της συμμετοχής των νοσοκομείων αλλά προσδοκούμε στη συνέχεια και με τη στράτευση του ιδιωτικού τομέα να υπάρξει αποσυμφόρηση αυτών .

 Σε περίπτωση που απαιτηθούν περισσότερες κλίνες, τότε θα πρέπει να αξιοποιηθούν πρωτίστως όλες οι νοσοκομειακές μονάδες της περιοχής ( πχ Αίγιο,ιδιωτικές μονάδες )και όχι παροπλισμένα νοσοκομεία( πχ Νοσημάτων θώρακος).

 Οι επικουρικοί ιατροί που στο σύνολο τους καλύπτουν σημαντικές ανάγκες των νοσοκομείων , έχοντας και ουσιαστική συνεισφορά στην περίοδο της πανδημίας πρέπει να μονιμοποιηθούν. Ο διορισμός τους σε προσωποπαγείς θέσεις είναι μια απόλυτη εφικτή πρόταση που δεν επιβαρύνει τον προυπολογισμό αλλά ξεπερνά και νομικά κωλύματα. Εξυπακούεται ότι οι συνάδελφοι που θα αποδεχτούν το διορισμό θα αποσυρθούν από όλες τις προκηρύξεις που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

 Όσο αφορά την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοιό, υπάρχει συχνά μια υπερέκθεση προσώπων και απόψεων στα ΜΜΕ που δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις σε μια μερίδα της κοινωνίας με αποτέλεσμα εσφαλμένη εικόνα για την αναγκαιότητα των μέτρων και του εμβολιασμού.

 Τα τακτικά χειρουργεία ένεκα του 2ου κύματος αναπόφευκτα μειώθηκαν αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Εξαιτίας της έξαρσης που παρατηρείται στην Αχαία το τελευταίο χρονικό διάστημα η συνεκτίμηση της επάρκειας κλινών και των εφημεριακών αναγκών είναι η μοναδική πραγματική συνθήκη για την οριοθέτηση των τακτικών χειρουργείων

 Η εγκύκλιος Χουλιαράκη που ενισχύει την ΄΄αμυντική ΄΄ιατρική και δημιουργεί ανασφάλεια στους γιατρούς υφίσταται εδώ και 3 χρόνια. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΠΙΣ συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να καταργηθεί θα πρέπει να θεσπιστεί επίδομα ενσωματωμένο στο μισθό, που να αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κάλυψη για την μεγαλύτερη αποζημίωση που μέχρι σήμερα έχει εκδικαστεί.

 Τέλος θα θέλαμε να κάνουμε μια σημαντική παρατήρηση. Η έξαρση κρουσμάτων στην Αχαία αλλά και η ενδονοσοκομειακή διασπορά στο ΓΝ Πατρών ΄΄Ο Αγιος Ανδρέας΄΄ με το ιδιαίτερα μεταδοτικό μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος απαιτεί ενημέρωση, συνεργασία όλων των φορέων, υπευθυνότητα προτάσεις και προπαντός εμβολιασμό. Άναρθρες κραυγές, επιπόλαιες καταγγελίες και ανέφικτες προτάσεις δημιουργούν σύγχυση και αμαυρώνουν προσπάθειες -όπως αυτή που καταβάλλουν οι γιατροί του ΓΝ Πατρών ΄΄ Ο Αγιος Ανδρέας΄΄- το οποίο είναι το νοσοκομείο που δέχεται το μεγαλύτερο φόρτο περιστατικών από την Πάτρα σε σχέση με το ΠΓΝΠ και σε κάθε εφημερία το προσωπικό δίνει πραγματική μάχη.