Με κόπο… το θετικό κλείσιμο στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με μικρά κέρδη έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που η μεταβλητότητα και οι αρκετές εναλλαγές προσήμου σε επίπεδο τίτλων επικράτησαν, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα κατέδειξε για άλλη μία φορά την περίοδο εσωστρέφειας που διανύει η αγορά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 764,33 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 759,05 μονάδων (-0,20%) και 767,75 μονάδων (+0,94%). Ο τζίρος ανήλθε στα 48,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 604 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,64%, στις 1.823,25 μονάδες, ενώ στο -0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.073,84 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,25% στις 455,75 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο -2,34%.

Η αγορά δείχνει να αναλώνεται στην επιβεβαίωση της παρουσίας της πάνω από τις 750 μονάδες και μόνο, αφού κάθε προσπάθεια από μεμονωμένους τίτλους να οδηγηθεί κοντά στις αντιστάσεις των 775 μονάδων ανακόπτεται από την επιφυλακτικότητα της πλειονότητας των χαρτοφυλακίων. Η επιφυλακτικότητα αυτή αποτυπώνεται και στη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία μάλιστα σήμερα δεν κατάφερε να ανεβάσει τον τζίρο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, την ώρα που στη χώρα το σενάριο ενός νέου lockdown γίνεται όλο και πιο πιθανό, η παραμονή και μόνο του Γενικού Δείκτη στα ασφαλή ύδατα πάνω από τις 750 μονάδες θεωρείται το βέλτιστο σενάριο, καθώς διατηρείται το μαξιλάρι από τα επικίνδυνα επίπεδα των 710-720 μονάδων. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι πωλητές έχουν καταθέσει τα όπλα σε μια αγορά που δύσκολα ενεργοποιεί τους αγοραστές για να απορροφήσουν την προσφορά, εντούτοις το μη χείρον βέλτιστον σενάριο έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα.

Η εικόνα όμως συνολικά παραπέμπει αρκετά στο δύσκολο επτάμηνο της εσωστρέφειας που επακολούθησε της μεγάλης πτώσης της άνοιξης του 2020 και σταμάτησε με τη μεγάλη αντίδραση του τελευταίου διμήνου του προηγούμενου έτους. Ο γόρδιος δεσμός που τροφοδοτεί την επιφύλαξη και συγκρατεί την αγορά έχει αναλυθεί πολλάκις από τη στήλη. Η πορεία της πανδημίας έχει άλλωστε υποχρεώσει την αγορά να κινείται σε δύο ταχύτητες. Εκείνη των βραχυπρόθεσμων, που κινούνται με βάση την ειδησεογραφία της πανδημίας και εκείνη των μακροπρόθεσμων που επιδίδονται σε πολύ οριακές κινήσεις βελτίωσης των θέσεών τους. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να ισορροπήσει, με τις ανάλογες μεγάλες κινήσεις ανά διαστήματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αμυντική στάση είναι η κρατούσα αυτές τις ημέρες που η οικονομία υποβάλλεται στο σύστημα… “ακορντεόν”, με συνεχείς αναπροσαρμογές των μέτρων κατά της πανδημίας. Το μόνο σίγουρο που γνωρίζει στην παρούσα η αγορά είναι ότι το Λεκανοπέδιο της Αττικής, εκεί που κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της επικράτειας, εισέρχεται σε… βαθύ κόκκινο και αποτελεί το επίκεντρο των μεταλλάξεων, και η στιγμή των αποφάσεων για την υιοθέτηση περαιτέρω παρεμβάσεων, που θα θέσουν ισχυρά αναχώματα στο τρίτο επιδημικό κύμα, μπορεί να μην απέχει και πολύ.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έδωσε τις βοήθειες της στον γενικό δείκτη, με το +2,65% που σημείωσε, όπως και οι ΔΕΗ, Eurobank, Aegean, Jumbo, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Ελλάκτωρ με τα άνω του 1% κέρδη τους. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Motor Oil, ΟΤΕ και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο και Πειριαώς, οι οποίες ξεπέρασαν το 1%, επηρέασαν την τελική εικόνα της αγοράς, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.