Ηχηρή προειδοποίηση Τσιόδρα: Ο κορονοϊός ξεφεύγει από τα μέτρα – Αγωνία για Αττική, Αχαΐα και Λασίθι

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα δεδομένα της πανδημίας στη χώρα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλυψε πως “ο κορονοϊός ξεφεύγει από τα μέτρα κατά της διασποράς”, τονίζοντας παράλληλα πως “ο ιός είναι εδώ, προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει και θα πιέσει και άλλο”.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική εικόνα σε Αττική, Αχαΐα και Λασίθι. Ειδικότερα για την Αττική, επισήμανε πως χρειάζεται “ειδική προσοχή” καθώς υπάρχει μεγάλη αύξηση στα ενεργά κρούσματα στην Αθήνα, τα οποία είναι πλέον πολλά. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα φτάνουν τις 4000, ενώ εκτίμησε ότι λόγω του ότι το RT είναι στο 1,1 θα φτάσουν τα 7 με 8000.

Παραθέτοντας στοιχεία, δήλωσε πως στην Αττική σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον Βόρειο Τομέα, 67% στον Κεντρικό Τομέα, 62% στην Ανατολική Αττική και 123% στο Δυτικό Τομέα. Παράλληλα, ανέφερε πως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι άνω των 40 ετών και πως το 75% όσων νοσηλεύονται είναι άνω των 55 ετών. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχη με τον Νοέμβριο.

Τσιόδρας, Κικίλιας, Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας στη Βουλή: Απαντούν σε ερωτήσεις βουλευτών για την πανδημία

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μιλούν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Η ακρόαση τους, γίνεται στο πλαίσιο του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εξεταστούν οι σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη ενός παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων από τον κορονοϊό εκ μέρους του ΕΟΔΥ, καθώς και αν οι καταγγελίες ήταν σε γνώση των άμεσων συνεργατών του πρωθυπουργού.

Για το σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού

Στο αίτημα τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην επιτροπή Θεσμών επικαλούνται τα σχετικά δημοσιεύματα για να υποστηρίξουν πως υπάρχουν “ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, ιδίως σε σχέση με την επιστημονική δεοντολογία, την πολιτική αξιοπιστία και την τήρηση της νομιμότητας.

Κατόπιν αυτών γεννιούνται, μάλιστα, ερωτήματα για το βαθμό που η διατήρηση ενός “παρασυστήματος” καταγραφής των κρουσμάτων σε “διπλά βιβλία” συνέβαλε στα θλιβερά αποτελέσματα των καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών. Γεννιούνται, επίσης, ερωτήματα για το αν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην “επιτροπή εμπειρογνωμόνων” του Υπουργείου Υγείας αφέθηκαν μέσα σε κρίσιμες στιγμές να αποφασίζουν “στα τυφλά”.

Αναφέρουν δε ότι “είναι φανερό ότι υπονοείται πως τα στοιχεία αντιμετωπίστηκαν ως παιχνίδι, αναλόγως με τις εκάστοτε πολιτικές στοχεύσεις, και ότι η διαχείρισή τους γινόταν με τρόπο που μπορούσε να παρασέρνει τους αρμόδιους επιστήμονες σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις και γνωμοδοτήσεις”.

Πηγή: thetoc.gr