Χυδαία επίθεση του Τούρκου ΥΠΕΣ στους διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

Το άσχημο κλίμα εντός των συνόρων της Τουρκίας, απέναντι στο πρόσωπο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όλο και χειροτερεύει και η διαδήλωση που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα με αφορμή τον διορισμό του κομματικού Μελίχ Μπουλού, στην πρυτανεία του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μία μαζική διαδήλωση όπως αυτή για το πάρκο Γκεζί το 2013.

Το βράδυ της Δευτέρας, νέες ταραχές ξέσπασαν  φούντωσαν και πάλι οι ταραχές, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προσαγάγει τουλάχιστον 159 φοιτητές, ενώ, σύμφωνα με ΜΜΕ της αντιπολίτευσης, 2 φοιτητές διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Την Τρίτη ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “Αναντολού”, η αστυνομία άφησε ελεύθερους 98 από τους 159 υπό κράτηση σπουδαστές.

“Ελπίζω να φέρουμε στο μέλλον μια νεολαία, όχι νεολαία ΛΟΑΤ, αλλά αντάξια της ένδοξης ιστορίας αυτού του έθνους. Εδώ είστε η νεολαία των υπολογιστών και όχι μια νεολαία ΛΟΑΤ. Εσείς δεν είστε η νεολαία που σπάει και ρημάζει, αλλά αντίθετα η νεολαία που ξεσηκώνεται ενάντια σε όσους ραγίζουν και ρημάζουν την καρδιά της. Πιστεύω σε εσάς. Στηρίζομαι σε εσάς!”, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στη νεολαία της χώρας του.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία και ανάγνωση μίας ανακοίνωσης στην είσοδο μετά τη σύλληψη 2 φοιτητών το Σαββατοκύριακο, επειδή κατά τη διάρκεια της φοιτητικής διαμαρτυρίας και στο πλαίσιο έκθεσης ζωγραφικών έργων τους άπλωσαν στο έδαφος έναν πίνακα της Κάαμπα (ο ιερότερος χώρος του Ισλάμ επειδή φυλάττει τον Μαύρο Λίθο στη Μέκκα), στον οποίο είχαν καλύψει το ιερό οικοδόμημα με μία φωτογραφία του μυθικού προσώπου της Σαχμεράν (βασίλισσα των φιδιών) και στις γωνίες του πίνακα ήταν ζωγραφισμένα τα χρώματα των ΛΟΑΤ.

Και φυσικά ως γνήσιο μέλος της κυβέρνησης Ερντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού επιτέθηκε με χυδαίο τρόπο εναντίον των διαδηλωτών μέσω ανάρτησης, την οποία μάλιστα το Twitter επεσήμανε ως επιθετική και παραβιάζουσα τους κανόνες περί ρητορικής μίσους. Για τον Σοϊλού, οι διαδηλωτές ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤ που φυσικά είναι ταραξίες:

“Θα έπρεπε να ανεχτούμε τους ανώμαλους LGBT που προσβάλουν τη μεγάλη Κάαμπα; Φυσικά και όχι. Θα έπρεπε να ανεχτούμε τους ανώμαλους LGBT που προσπάθησαν να καταλάβουν το κτίριο της πρυτανείας; Φυσικά και όχι” έγραψε, επαναλαμβάνοντας μια φράση που προκάλεσε οργή το Σαββατοκύριακο, όταν είχε αποκαλέσει εκ νέου τους διαδηλωτές “ανώμαλους”.

Το Twitter έβαλε σήμανση στο tweet του Σοϊλού, γράφοντας πως παραβίαζε κανόνες, μα πρόσθεσε ότι αποφάσισε να το κρατήσει ενεργό, καθώς ίσως να ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να παραμείνει προσβάσιμο.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις της Δευτέρας ήταν αντίδραση στην απόφαση του πανεπιστημίου να μπλοκάρει ένα αίτημα για δημιουργία κλαμπ LGBTI- για το οποίο είπε πως προσπάθησε να “ποδοπατήσει τις αξίες μας”.