Χρηματιστήριο: Μετ’ εμποδίων η αναρρίχηση στις 760 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Το… παρ’ ολίγον αρνητικό γύρισμα του τραπεζικού δείκτη “χάλασε” στο τέλος το εύρος της ανόδου σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δημιούργησε ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας από το όριο των 750 μονάδων, με τη βοήθεια των δεικτοβαρών τίτλων του FTSE 25, άφησε πολλά ερωτήματα για τη συντήρηση της αντίδρασης και τη μείωση της “ζημιάς” που έγινε κατά την πτώση του Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,45% στις 760,59 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 753,42 μονάδων (+0,49%) και 769,91 μονάδων (+2,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 69,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,23 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Μετ’ εμποδίων η αναρρίχηση στις 760 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,65%, στις 1.811,61 μονάδες, ενώ στο +1,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.075,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,71% στις 450,14 μονάδες, ενώ ένα λεπτό πριν τη λήξη της συνεδρίασης ήταν σε αρνητικό έδαφος.

Η μεταβλητότητα στην αγορά δεν έλειψε ούτε και όταν ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε με τις 770 μονάδες, γράφοντας κέρδη 2,69%, με τον τραπεζικό κλάδο να διαφοροποιείται και να χάνει στο τέλος τα κέρδη του, τα οποία ενδοσυνεδριακά έφτασαν έως και το +4,27%. Και όπως σχολίασε χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, η έκθεση της Bank of America για τον κλάδο, ήταν αυτή που διαφοροποίησε τις προοπτικές των τίτλων, καθώς περιείχε χρήσιμα στοιχεία για τη “μέτρηση” των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

Βέβαια, η BofA Securities, αναγνώρισε στις ελληνικές τράπεζες την πρόοδο που έχουν κάνει από την περίοδο της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει την τεράστια “κληρονομιά” προβληματικών assets. Κατά την BofA, υπάρχει αξία στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αλλά σε διαφοροποιημένη βάση και έτσι δίνει σύσταση “buy” για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, τηρεί στάση “neutral” στην Alpha Bank, ενώ δίνει “underperform” σύσταση στην Τράπεζα Πειραιώς.

Εκτός όμως του κλάδου, στο επίκεντρο σήμερα βρέθηκε και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, εξαιτίας του πακέτου των 2 εκατ. μετοχών που διακινήθηκε στην τιμή των 7,20 ευρώ, ήτοι διακινήθηκε μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής το 1,93% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ και ένα δεύτερο πακέτο 100 χιλ. τεμαχίων άλλαξε χέρια στην τιμή των 7,37 ευρώ. Το πρώτο όμως πακέτο ήταν αυτό που κινητοποίησε την αγορά μετά τις 11:00 και ανέβασε τη συναλλακτική δραστηριότητα κατά 14,4 εκατ. ευρώ.

Πάντως σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές είναι η αγορά να ακολουθήσει μια μετριοπαθή στάση, στο θετικό σενάριο, έως ότου αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της πραγματικής ανάκαμψης της οικονομίας. Ο βαθμός αβεβαιότητας έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά και τις τελευταίες μεταλλάξεις του κορονοϊού και τις δυσκολίες στην τροφοδοσία των εμβολίων, εξελίξεις που περιόρισαν σημαντικά τις διαθέσεις ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Η μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας επιβεβαιώνει αυτό το σενάριο της αναμονής και της συντήρησης, ενώ πιθανή ανατροπή θα έλθει σε περίπτωση που μία ακόμη αναζωπύρωση της πανδημίας ή ακόμη και διακοπή της αλυσίδας διανομών των εμβολίων πυροδοτήσει ένα νέο κύμα βίαιης διόρθωσης. Για τα μακροπρόθεσμα όμως χαρτοφυλάκια η βαρύτητα ενός αρνητικού σεναρίου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, δεδομένου ότι τουλάχιστον έως το τέλος του έτους αναμένεται η πορεία της πανδημίας να βαίνει μειούμενη.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean αντέδρασε μετά την πολυήμερη πτώση της με άνοδο 6,75%, με τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΟΛΠ να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 3%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ και άνω του 1% σε Coca Cola, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα και Εθνική.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, ΔΕΗ και Φουρλής, με τη Motor Oil να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι Σαράντης, Ελλάκτωρ και Alpha Bank, με την τελευταία να ανατρέπει το ενδοσυνεδριακό +5,29%. Η Πειραιώς έκλεισε τελικά με απώλειες 2,81%, από το +3,48% ενδοσυνεδριακά