Ανεβάζουν το Χρηματιστήριο οι Coca Cola και Eurobank

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Προσπάθεια να κινηθεί υψηλότερα κάνει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο και την Coca Cola να ηγούνται της προσπάθειας να επιβεβαιώσουν τα επίπεδα των 750 μονάδων, αν και η νευρικότητα και η μεταβλητότητα δεν έχουν εξαλειφθεί.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,43% στις 752,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.790,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,61% στις 450,36 μονάδες.

Ανεβάζουν το Χρηματιστήριο οι Coca Cola και Eurobank

Οι στηρίξεις για να παραμείνει πάνω από τα επίπεδα των 750 μονάδων έχουν βρεθεί στη μετοχή της Coca Cola αλλά και του τραπεζικού κλάδου. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι πωλητές απουσιάζουν, ασκώντας πιέσεις ανά διαστήματα και αλλάζοντας τα πρόσημα σε αρκετούς τίτλους.

Ενδεικτικό της έντονης μεταβλητότητας είναι ότι ο τραπεζικός δείκτης έχει βρεθεί να διαπραγματεύεται σε ένα εύρος από το -1,98% έως και το +1,43%, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα, χωρίς όμως να διακινδυνεύει θέσεις σε τίτλους που δεν είναι βέβαιο ότι έχουν ολοκληρώσει τη διορθωτική τους πορεία. Το αποτύπωμα των κρουσμάτων του κορονοϊού στην κοινότητα, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις της πανδημίας, οι οποίες προκαλούν διάχυτη ανησυχία στην κυβέρνηση, δεν αφήνουν άλλωστε περιθώρια για μεγαλύτερη αισιοδοξία στην αγορά.

Η ελληνική αγορά παραμένει φορτισμένη αρνητικά από το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο, αλλά και από την παραδοχή του υπουργού οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ότι τα χρήματα που θα δοθούν ως μέτρα στήριξης της οικονομίας το 2021 θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ που είχε τεθεί ως στόχος από τον προϋπολογισμό. Η αγορά αντιλαμβάνεται πλέον ότι ένας νέος εκτροχιασμός του προϋπολογισμού είναι ένα πιθανό σενάριο, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τις αντοχές της χώρας.

Μέχρι λοιπόν να φανεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε μακρο επίπεδο, η αγορά δεν θα μπορέσει να κάνει το μεγάλο comeback που χρειάζεται για να ανατρέψει την αρνητική του τάση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ειδικά εάν οι εκτιμήσεις που έρχονται δείχνουν ότι το υφεσιακό περιβάλλον θα συνεχιστεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Coca Cola και Eurobank με το +2,5% που καταγράφουν έκαστη προσφέρουν σημαντικές στηρίξεις, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, Μυτιληναίος, Φουρλής, Βιοχάλκο, Motor Oil, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή η ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ παραμένει στο -3,43%, με τις Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Σαράντης, ΟΑΠΠ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.