Για τα νέα περιοριστικά μέτρα

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον Δήμο Πατρέων και που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, είναι αποτέλεσμα της δικής της, επικίνδυνης πολιτικής.

Η κυβέρνηση, ένα χρόνο τώρα, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού και την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για άμεση ανίχνευση κρουσμάτων στον ελάχιστο δυνατό χρόνο από την εμφάνιση νοσούντων από τον κορωνοϊό.

Παρά τις πολύμορφες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις των υγειονομικών και των εργατικών σωματείων της πόλης μας, παρά τις παρεμβάσεις και τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής, για άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση διάδοσης του ιού, η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη, στην εγκληματική πολιτική κόστους – οφέλους, παίζοντας καθημερινά τις ζωές μας κορώνα – γράμματα.

Καμιά «ατομική ευθύνη» και κανένας αποπροσανατολισμός δεν τη σώζει. Γιατί με δική της ευθύνη, άνοιξαν τα σχολεία μέσα στο καταχείμωνο, χωρίς να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με δική της ευθύνη συνεχίζεται ο συνωστισμός στα μαζικά μέσα μεταφοράς και στους χώρους δουλειάς.

Κι ενώ ενοχοποιεί τις ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τα πολυκαταστήματα, είναι η ίδια υπεύθυνη, που μαζί με τα μικρομάγαζα, άνοιξε και τις μεγάλες αλυσίδες των πολυεθνικών καταστημάτων, όπου και παρατηρήθηκε ο συνωστισμός.

Η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού. Βρέθηκε απέναντι σε κάθε προσπάθεια να επιβληθεί σιγή… νεκροταφείου για τις εργατικές και λαϊκές διεκδικήσεις.

Τα εκατομμύρια των ασθενών και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί σε όλο τον πλανήτη, δείχνουν με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια των συστημάτων υγείας, που έχουν εμπορευματοποιηθεί.

Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν σε τέτοιο βαθμό εξελιχθεί, που οι επιπτώσεις της πανδημίας μπορούσαν να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Όμως το σύστημα που ζούμε, αντιμετωπίζει τα πάντα ως εμπόρευμα, ακόμα και τους ευαίσθητους τομείς, όπως του φαρμάκου, του εμβολίου και συνολικά της υγείας. Αυτός είναι ο πραγματικός και ορατός εχθρός, από τον οποίο ο λαός πρέπει να απαλλαγεί.

Σήμερα είναι αναγκαίο, ο λαός και η νεολαία να συνεχίσουν τον αγώνα για την προστασία της υγείας, αλλά και της ίδιας του της ζωής.

Τώρα, πριν φτάσουμε στο απροχώρητο και πριν θρηνήσουμε και άλλα, πολλά θύματα, πρέπει η κυβέρνηση να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, με ενίσχυση των υποδομών και ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Να επαναλειτουργήσει έστω και τώρα, το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος –που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε- και να αξιοποιηθεί ως Νοσοκομείο αναφοράς covid – 19 στην Δυτική Ελλάδα.

Να γίνουν μαζικά, δωρεάν τεστ στον πληθυσμό, στις σχολικές μονάδες, στις κοινωνικές δομές, στους εργαζόμενους του Δήμου και σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και να ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό, αντιμετώπισης του ιού.

Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για ν’ ανοίξουν με ασφάλεια τα Πανεπιστήμια και τα Σχολεία.

Να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν οδηγηθεί στην ανεργία και την φτώχεια, όπως και οι μικρομεσαίοι απασχολούμενοι, επαγγελματίες, που έχουν γονατίσει από την κυριαρχία των πολυεθνικών, επιβάλλεται να έχουν ουσιαστική στήριξη, εισόδημα, που θα διασφαλίσει αξιοπρεπή ζωή, επιβίωση.

Να μην μείνει κανένας εργαζόμενος, κανένας επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.

Να δοθεί έκτακτο επίδομα σε όλους τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.