Η Κομισιόν επιτρέπει τη διάθεση εμβολίων και στη Β. Ιρλανδία

Μετά τις αντιδράσεις για τον αρχικό αποκλεισμό της Βόρειας Ιρλανδίας από τη διάθεση εμβολίων, η Κομισιόν προέβη σε διευκρινίσεις αίροντας τελικά τους περιορισμούς. Για “πόλεμο εμβολίων” κάνει λόγο ο βρετανικός τύπος.

Μετά την συμφωνία-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca, υπέρ της αδειοδότησης του νέου εμβολίου γνωμοδότησε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Ωστόσο πολλά σημεία παραμένουν ανοιχτά, όπως ζητήματα που αφορούν την παράδοση εμβολίων.

Στο μεταξύ, μετά τις έντονες αντιδράσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, οι οποίες προκλήθηκαν από τον αρχικό αποκλεισμό της Βόρειας Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάθεσης εμβολίων, αργά χθες βράδυ η Κομισιόν προέβη σε διευκρινίσεις αίροντας τους περιορισμούς. Η ΕΕ αναίρεσε έτσι την απόφασή της να παρέμβει στην ελεύθερη διακίνηση εμβολίων προς τη Βόρεια Ιρλανδία, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτόν, μέρος της συμφωνίας του Brexit.

“Πόλεμος εμβολίων”

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είχε “εποικοδομητικές συζητήσεις” με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Ο ίδιος νωρίτερα είχε καλέσει την Κομισιόν σε “επείγουσα διευκρίνηση των προθέσεων” της αρχικής απόφασης, καθώς μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία για το Brexit. Την Παρασκευή η ΕΕ είχε επικαλεστεί την ενεργοποίηση της ρήτρας του άρθρου 16 του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας που θα της έδινε το δικαίωμα θέσπισης ελέγχων στη διάθεση εμβολίων, με απώτερο σκοπό να μη γίνει η Βόρεια Ιρλανδία τόπος “διαρροής” εμβολίων προς τη Μεγάλη Βρετανία. Ακόμη και μετά την ανατροπή της αρχικής απόφασης, η Κομισιόν προειδοποίησε ότι εάν εμβόλια και άλλες δραστικές ουσίες “μετακινηθούν” προς τρίτες χώρες, “θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της”.

Την ίδια ώρα επικριτικός είναι ο βρετανικός τύπος, με τα σημερινά πρωτοσέλιδα να κάνουν λόγο για κλιμάκωση του “πολέμου εμβολίων” από την πλευρά της ΕΕ και τον συντηρητικό βουλευτή Τζούλιαν Σμιθ να αποκαλεί την απόφαση “σχεδόν Τραμπική κίνηση” και να δηλώνει “ικανοποιημένος για την υποχώρηση”.

Ήταν η τελευταία εξέλιξη σε μία βαθύτερη διαμάχη σχετικά με τις δεσμεύσεις παράδοσης εμβολίων της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca στην ΕΕ. Ωστόσο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι λόγω προβλημάτων στις μονάδες παραγωγής που βρίσκονται σε Βέλγιο και Γερμανία, οι προμήθειες θα μειωθούν κατά περίπου 60% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Zωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle