Με απώλειες 7,3% έκλεισε τον Ιανουάριο το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μετά από μια άκρως ευμετάβλητη συνεδρίαση, τελικά οι πωλητές επικράτησαν στο χρηματιστήριο Αθηνών, στερώντας για ακόμη μία φορά τα επίπεδα των 750 μονάδων, καθώς στόχευσαν σε δεικτοβαρείς τίτλους, και ειδικά στους τραπεζικούς.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 749,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 742,24 μονάδων (-1,59%) και 757,65 μονάδες (+0,45%). Ο τζίρος ανήλθε στα 70 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 280 χιλ. τεμάχια.

Με απώλειες 7,3% έκλεισε τον Ιανουάριο το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,63%, στις 1.782,15 μονάδες, ενώ στο -0,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.052,87 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,03% στις 443,24 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, μετά την τελευταία έντονα πτωτική εβδομάδα (-3,78%), ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,35%, με τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 7,88%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 14,59%.

Μετά τις ανορθόδοξες τιμές στις αγορές πετρελαίου την άνοιξη του 2020, το 2021 ξαναγράφει εκ νέου την ιστορία των αγορών με τα φαινόμενα μαζικής δραστηριοποίησης μικροεπενδυτών σε μετοχές στις οποίες έχουν πάρει θέσεις πώλησης επενδυτικά κεφάλαια με αποτέλεσμα το κλείσιμο των θέσεων και την καταγραφή σημαντικών απωλειών, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η μαζική συμμετοχή της επενδυτικής λιανικής και οι συντονισμένες αγορές σε εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ αλλά και στις αγορές εμπορευμάτων συνιστούν ένα από τα απρόσμενα φαινόμενα των καιρών μας, αλλά δεν είναι το μοναδικό.

Η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε 3,5 δισ. ευρώ με ετήσιο κόστος 0,8% για δέκα χρόνια, το χαμηλότερο που έχει επιτευχθεί σε πρωτογενή έκδοση δεκαετίας. Η αγορά δεν φάνηκε να συγκινείται ιδιαίτερα παρότι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου θεωρείται επιτόκιο αναφοράς για το κόστος προεξόφλησης του μέσου σταθμισμένου κεφαλαίου των εταιριών.

Κατά τα λοιπά η ελληνική αγορά φάνηκε περισσότερο φορτισμένη αρνητικά από το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο καθώς η πορεία των κρουσμάτων έδειξε μεν αποκλιμάκωση, δεν έφτασε ωστόσο σε επίπεδα τέτοια που να επιτρέψει το άνοιγμα και άλλων κλάδων δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό η εικόνα αδράνειας σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις που βρίσκονται σε ζύμωση δεν προσέφερε κάποια βοήθεια ώστε να αναχαιτιστεί η αβεβαιότητα με αποτέλεσμα η αγορά να φυλλοροεί ανεξάρτητα από την τάση των αγορών του εξωτερικού. Η ανησυχία των επενδυτών μεταφράστηκε σε αποστροφή ρίσκου με αποτέλεσμα την μάλλον άγαρμπη και εν μέρει αδικαιολόγητη γρήγορη πίεση των μετοχών όταν και οι ξένες αγορές έδειξαν σημάδια κόπωσης, απόλυτα όμως φυσιολογική τηρουμένων των διαστάσεων της ανόδου που προηγήθηκε στις αγορές των ΗΠΑ. Η ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε με την συμπλήρωση 100 μονάδων πτώσης του Γενικού Δείκτη στην συνεδρίαση της Πέμπτης όπου και καταγράφηκε ο υψηλότερος τζίρος του 2021.

Ο Ιανουάριος δεν άφησε θετική χρηματιστηριακή επίγευση και από ότι φαίνεται η αγορά θα παραμείνει αυστηρά εστιασμένη σε ιδέες και επιλογές μέχρι να αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ή να αποκτηθεί κάποιος αυξημένος βαθμός ανοσίας που να δικαιολογεί χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων.

Τεχνικά, το κλείσιμο κάτω από τις 780 μονάδες δεν άφησε πολλά περιθώρια και η διαφυγή της συσσώρευσης ήταν έντονη. Η ενεργοποίηση περισσότερων αγοραστών στα επίπεδα των 725 μονάδων ήταν κυρίως λόγω της εμφάνισης έντονων υποτιμήσεων των ταλαντωτών σε ωριαίο και ημερήσιο επίπεδο. Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ακόμα καθώς οι αγοραστές θα χρειαστούν κλεισίματα πάνω από τις 775 μονάδες για να αποκατασταθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Μέχρι να συμβεί αυτό η πιο αξιόπιστη στήριξη θα παραμένει η ζώνη των 700 – 710 μονάδων όπου εκτός από την προηγούμενη συσσώρευση του Νοεμβρίου κινείται παράλληλα και ο κινητός Μέσος Όρος των 200 ημερών, σημείο αναφοράς για τους αγοραστές και πιθανότατα η κυριότερη ζώνη άμυνας. Η αποκλιμάκωση της πτωτικής δυναμικής είναι ένα μικρό κέρδος για τους αγοραστές ωστόσο οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στην διαμόρφωση της τάσης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Alpha Bank είχαν τη μεγαλύτερη πτώση στον FTSE 25, με απώλειες 4,76% και 4,38% αντίστοιχα, με τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει στο -3,04% και τις Εθνική, Aegean, Eurobank, Coca Cola και Πειραιώς να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με πτώση άνω του 2%.

Η Λάμδα έχασε 1,40%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής και Titan, με τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει αμετάβλητη. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχάλκο, τα κέρδη σε Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή ξεπέρασαν το 1%, με τη ΔΕΗ να ενισχύεται κατά 3,90%.