Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Στην έγκριση του εμβολίου κατά του κορονοϊού που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προχώρησε πριν από λίγο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Το εμβόλιο χρησιμοποιείται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα το έχει εγκρίνει από τα τέλη τέλη Δεκεμβρίου και είναι αυτό που χορηγείται κυρίως μαζί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για χρήση και από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το συμβόλαιο που υπέγραψε με την εταιρεία AstraZeneca τον περασμένο Αύγουστο για 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη 100 εκατομμύρια δόσεις.

Μετά την εκ νέου υποβολή αιτήματος από την Κομισιόν στις 27 Ιανουαρίου, η φαρμακευτική AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιεύσει το συμβόλαιο που υπέγραψαν τα δύο μέρη στις 27 Αυγούστου του 2020, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή.

Η Κομισιόν “καλωσορίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της Στρατηγικής της Ε.Ε. για τα Εμβόλια”.

Αναφέρει ακόμα ότι “η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν σημαντικά στοιχεία για να βοηθηθεί η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων και για να διασφαλστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων που αγοράζονται σε επίπεδο Ε.Ε.”

Το συμβόλαιο από 41 σελίδες αναρτήθηκε από την Κομισιόν, με την παράλειψη ορισμένων παραγράφων που θεωρήθηκαν εμπιστευτικής φύσεως. Προβλέπει ότι η εταιρεία θα καταβάλει την “μέγιστη προσπάθεια” για να αυξήσει τις παραγωγικές της δυνατότητες.